Här är månadens fondvinnare

Fonder Många av de globala börserna har utvecklats sidledes den senaste månaden. Men det finnas stora skillnader på fondmarknaden, det visar Placeras senaste genomgång av fondvinnare och fondförlorare.

På Avanzas fondplattform som omfattar 1365 fonder har fördelning varit relativt normalfördelad mellan vinnare och förlorare. 711 fonder har negativ avkastning den senaste månaden mot 654 med positiv avkastning.

Graf SIX RX

Bästa globala sektor under månaden är tekniksektorn som stigit med 2,4 procent, följt av dagligvaror. Tuffast har det varit för energisektorn som backat närmare 8 procent. Månadens svaga avkastning gör att sektorn nu har minusavkastning sedan årsskiftet, en stor kontrast mot fjolåret då den var solklar sektorvinnare.

Råvarubolag, finansbolag och hälsovård sällar sig också till de sektorer som lyser rött under månaden. Finanssektorn som backat dramatiskt mycket sedan bankoron startade med Silicon Valley bank uppvisar nu i likhet med energisektorn minusavkastning sedan årsskiftet.

En Japanskindexfond hör till månadens vinnare på de utvecklade börserna. Uppgången landar på knappt 3,5 procent mätt i kronor. En globalindexfond har stigit knappt 1,2 procent den senaste månaden.

Den senaste månaden har det varit lugnt på valutamarknaden. Både US dollarn och euron har haft en marginellt negativ utveckling mot kronan.

USA som utgör drygt 60 procent av en globalindexfond har avkastat i nivå med en globalindexfond den senaste månaden.

Stockholmsbörsen har haft det tuffare och en bred indexfond har backat 0,3 procent. Klart tuffast har det varit för Stockholmsbörsens små- och medelstora bolag. De har backat närmare 2 procent.

En indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har klarat månaden bättre och överraskar med en liten uppgång på 0,7 procent.

En bred europaindexfond har klarat sig bättre än Stockholmsbörsen och avkastat knappt en procent.

Tillväxtmarknaderna har haft det kämpigare. En bred tillväxtmarknadsindexfond har backat 1,5 procent. En Asienfond har backat lite mer med runt 2,5 procent.

Spridningen på tillväxtmarknaderna är som vanligt stor. Latinamerika- och Brasilienfonder har stigit mellan två och sju procent även Indien har haft en bra månad med betydande plusavkastning. Men Turkiet har haft mest motvind och backat runt 10 procent.

Placera har listat vinnar- och förlorarfonder från Avanzas fondutbud av fonder. Avkastningen mellan vinnarna och förlorarna landar på 23 procentenheter, vilket är en ganska liten skillnad. Förra månaden var skillnaden 28 procentenheter.

Tabell Vinnarlistan

  1 mån i år
Pictet-Biotech R USD 7,9% 5,0%
Lancelot Avalon B 7,7% 10,7%
Handelsbanken Latinamerika Imp T A1 SEK 7,6% 14,4%
Handelsbanken Brasilien Tema A1 SEK 7,5% 5,2%
Fondita Nordic Small Cap B 7,0% 12,9%
DNB India A (SEK) 6,4% 1,3%
DNB Bioteknologi S 6,0% 10,5%
Didner & Gerge Småbolag 5,6% 13,3%
Coeli Absolute European Equity R SEK 5,5% 3,6%
Franklin Biotechnology Discv A(acc)USD 5,3% 6,0%
PLUS Hälsovård Sverige Index 5,2% 10,1%
Spiltan Småbolagsfond 5,2% 24,3%
Evli Finnish Small Cap B 5,1% 15,8%
Invesco India Equity A USD Acc 5,1% 3,1%
JPM Brazil Equity A (acc) USD 5,0% 7,8%
Källa: Avanza & Morningstar den 15 maj 2023    

 

Vinnarlistan innehåller en brokig blandning av branschfonder inom bioteknik & hälsovård, svenska småbolagsfonder och länderfonder på tillväxtmarknaderna.

Den fond som haft den starkaste utvecklingen den senaste månaden är Pictet-Biotech R USD. Det är en av tre smala bioteknikfonder på månadens vinnarlista.

Fonden har stigit knappt 8 procent. Den senaste månadens starka avkastning har gjort att fondens avkastning sedan årsskiftet är positiv. Fonden förvaltas sedan 2016 av Lydia Haueter och Tazio Storni.

Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på små- och medelstora bioteknikbolag. Fonden har ett koncentrerat innehav på 60 innehav, främst USA-bolag på 85 procent, följt av danska bolag med 8 procent.

Bioteknikbolag utgör 72 procent av fondens värde, 12 procent är läkemedelsbolag och 7 procent klassas som diagnostikbolag.

De tio största innehaven väger 41 procent av fonden. Amerikanska Biogen med terapier för behandling av allvarliga och sällsynta sjukdomar, har en vikt på 5,9 procent och är fondens största innehav.

Näst högsta avkastning har Lancelot Avalon. Fonden är aktivt förvaltad av Erik Bertilsson sedan 2017. Fonden domineras av små- och medelstora tillväxtbolag och totalt har fonden en koncentrerad portfölj på 34 bolag.

Fonden har störst exponering mot hälsovårdsbolag med 40 procent följt av industrisektorn med 27,7 procent. Störst övervikt har fonden i hälsovårdssektorn. Fonden har störst undervikt i industribolag och finanssektorn. Fonden saknar helt innehav i fastighetssektorn.

Fondens tio största innehav väger 63 procent. Medicinteknikbolaget Bonesupport är fondens största innehav på knappt 15 procent. Bioteknikbolaget Camurus är fondens näst största innehav på drygt 12 procent. Fonden är en så kallad specialfond vilket gör att den har större frihetsgrader och kan ha större vikt än 10 procent i ett enskilt innehav. Fonden har även möjlighet att blanka aktier för maximalt 20 procent.

På listans tredjeplats hittar vi Handelsbanken Latinamerika fond. Fonden är aktivt förvaltad av Kristoffer Eklund som även förvaltar systerfonden Handelsbanken Brasilien Tema, som är månadens fjärde bästa fond.

Handelsbanken Latinamerika är koncentrerad med 53 innehav. De två klart största sektorerna är finanssektorn och industribolag som väger drygt 38 respektive 20 procent. Brasilianska bolag utgör närmare 56 procent följt av mexikanska bolag på 32 procent.

Fondens tio största innehav väger 45 procent och det största innehav är den brasilianska banken Itau Unibanco på drygt 9 procent.

Tabell fondförlorare

  1 mån i år
Simplicity Fastigheter A -15,0% -14,9%
Lannebo Fastighetsfond Select A SEK -12,5% -13,1%
ODIN Fastighet C SEK -12,3% -12,4%
PLUS Fastigheter Sverige Index -12,1% -10,7%
Lannebo Fastighetsfond A SEK -12,0% -12,0%
Carnegie Fastighetsfond Norden A -12,0% -11,5%
Länsförsäkringar Fastighetsfond A -11,3% -10,6%
HSBC GIF Turkey Equity AC -10,9% -10,8%
SEB Fastighetsfond Norden A -10,7% -10,5%
Avanza Fastighet by Norhammar -10,3% -8,4%
IKC Fastighetsfond A -10,2% -12,3%
AuAg Silver Bullet A -9,7% 3,3%
PriorNilsson Fastighet A -8,1% -6,4%
BGF World Energy A2 -8,1% -6,3%
PLUS Mikrobolag Sverige Index -8,0% -5,1%
Källa: Avanza & Morningstar den 15 maj 2023    

 

Förloralistan domineras av fastighetsfonder, totalt 11 av 15 de fonder som gått svagast den senaste månaden är branschfonder inom fastigheter. Listan innehåller en turkietfond, en energifond och en ädelmetallfond med silverfokus.

De sju sämsta fonderna under månaden är alla fastighetsfonder. Fastighetsindex har backat 10 procent den senaste månaden.

Fastighetsaktiernas stora nedgång den senaste månaden har letts av SBB. SBBs obligationer blev nedgraderade av Moodys till skräpstatus, som tillsammans med en svag rapport, inställd utdelning och nyemssion skapade en nedgång på drygt 50 procent för aktien.

Tuffast har månaden varit för Simplicity Fastigheter A med en nedgång på 15 procent. Fondens största innehav är Sagax med en vikt på 14 procent. Aktien har backat i nivå med index.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -