Börsen kring noll, Intrum faller kraftigt

Börsen Stockholmsbörsen steg försiktigt i fredagens tidiga handel samtidigt som de ledande Europabörserna hade vänt ned till strax under nollstrecket.

Intrum var en tidig förlorare, tyngd av Dagens Industris sågning av aktien, medan storbankerna låg i topp.

Vid 10.30-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,1 procent till 2.305 och aktier för drygt 2,7 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Ledande index i Frankfurt, Paris och London hade dock vänt ned, efter att ha öppnat på plus, och samtliga noterades till minus 0,1 procent.

Banksektorn återfanns bland vinnarna i OMXS30. Handelsbanken stärktes 1,5 procent och Swedbank gick upp 0,9 procent.

SBB, som vände ned 2,8 procent efter att ha öppnat uppåt, gick sämst bland storbolagen. Sandvik och Getinge backade med 0,8-1,0 procent.

Intrum tog stryk och aktien var ned 15 procent under hög omsättning, efter Dagens Industris negativa analys. Skuldindrivningsbolaget sitter nu själv fast i skuldfällan, menar DI som anser att Intrum har ohållbara utdelningar och tror att risken för att aktien halveras på kort sikt är betydligt större än chansen att den dubblas på längre sikt.

Astra Zeneca utvecklades bättre än index, med en uppgång för aktien om 1,0 procent. Läkemedelsbolaget har ingått ett samarbete med Quell Therapeutics i utvecklingen av behandlingen med cellterapier inom typ 1-diabetes och inflammatorisk tarmsjukdom. Vidare har FDA:s rådgivande kommitté röstat enhälligt, 21-0, för att Astra Zeneca och Sanofis nirsevimab hade gynnsam profil vid behandling av RS-virus.

Viaplay B inledde uppåt för att sedan vända ned med 2,9 procent. TV- och streamingbolagets strategiska inriktning ligger fast och bolaget har inte ett likviditetsproblem, slår ordförande Pernille Erenbjerg fast i en intervju med DI efter en dramatisk vecka med vinstvarning, vd-byte och kurskollaps.

Vicore Pharma avancerade 16 procent, efter att bolaget tagit in 0,5 miljarder kronor före transaktionskostnader i en riktad emission. Bland nya investerare finns den amerikanska bioteknikfonden Orbimed. Kapitalanskaffningen säkrar Vicores finansiering till första kvartalet 2027.

Nätbanken Avanza backade 4,2 procent, sedan SEB Equities nedgraderat aktien till behåll från köp.

Vidare tappade Bactiguard nästan 9 procent. Kepler Cheuvreux inleder bevakning av Bactiguard med rekommendationen minska.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -