Det var muntra tongångar på de flesta av världens börser under förra veckan. Den svenska börsen orkade visserligen ”bara” med en uppgång på 0,5 procent men S&P500 steg med 2,6 procent och Stoxx600 med 1,5 procent. Fortfarande drar AI-yran men uppgångarna ser nu ut att breddas en bit.
Det fortsatta lyftet för börshumöret skedde trots att både Federal Reserve och ECB levererade räntehöjningar och flaggade för att fler höjningar ligger i pipeline. Det bidrog visserligen med stigande räntor men var ändå något som börsen skakade av sig. Dessutom tappade dollarn mot båden euron och den svenska kronan. En dollar kostar numera 10,66 kronor men avslutade förra veckan på 10,60 kronor.
Att dollarn försvagades och börsen steg efter Fed-beskedet kan tolkas som att marknaden misstror centralbankens ”löften” om kommande räntehöjningar. I veckan som kommer finns chansen för Fed-chefen Jerome Powell att klargöra en del kring räntestrategin när han på onsdag och torsdag frågas ut i den amerikanska kongressen. Frågan är om börsen är lika munter efter det?
I veckan som kommer får vi dessutom en del nya penningpolitiska besked.
Om ECB är Riksbankens styvmamma (snäll eller elak ligger i betraktarens öga) så är Norges bank och Bank of England Riksbankens lite ostyriga syskon som ibland kan vandra iväg på lite egna vägar och göra lite överraskande saker. På torsdag väntas de dock rätta in sig i ledet och leverera varsin ny räntehöjning på 25 punkter. Ett överraskande högt inflationsutfall i Norge och troligen en fortsatt hög inflation i Storbritannien, när vi få ta del av deras majsiffrorna på tisdag, öppnar upp för större räntehöjningar. Hur centralbankerna väljer att agera tror vi på Placera dessutom har viss bäring på hur Riksbanken väljer att agera i samband med nästa veckas räntebesked.
För svenskt vidkommande är det här är en lite rumphuggen vecka eftersom det är midsommarafton på fredag och den svenska börsen därmed håller stängt den dagen. Av större intresse är ändå den konjunkturprognos som Konjunkturinstitutet publiceras på onsdag. Inte minst blir det intressant att följa deras resonemang kring inflation och ränta samt hur djup den svenska ekonomiska svackan kan bli. Bland annat är vi nyfikna på hur de ser på det svenska bostads- och fastighetsbyggandet framöver.
Fredag blir annars en annan högintressant makrodag när de preliminära inköpschefsindexen för maj rullas ut på bred front. Räntehöjningarna och den tämligen aggressiva ränteretoriken från Federal Reserve och ECB har fått konjunkturpessimisterna att vädra lite morgonluft. Så fredagens siffror kan betyda mycket för utvecklingen på finansmarknaden. Både vad gäller börs och räntor.
Måndag
Ganska tomt på makroagendan med amerikanskt husmarknadsindex som enda större släpp. NAHB håller sig, trots allt, uppe på någorlunda acceptabla nivåer. Marknaden fortsätter att grunna vad beskeden från Fed och ECB kommer att leda till.
Tisdag
Tyska producentpriser fortsätter att dämpas i snabb takt. Det väcker förstås förhoppningar om att även inflationen ska fortsätta att beta sig neråt. Amerikanskt bostadsbyggande hålls uppe hyggligt. Delvis som en följd av att det efter de snabba räntehöjningarna blivit ogynnsamt för de som redan är husägare att byta bostad och därmed tvingas lägga om lånen.
Onsdag
Brittiska inflationssiffror högintressant inför det räntebesked som Bank of England ska leverera på torsdag. Britterna brottas, liksom Sverige och Norge, med en inflation som tenderar att bita sig kvar i högre utsträckning än i många andra länder. Konjunkturinstitutet publicerar färsk prognos men dagens huvudnummer är utfrågningen av Fed-chefen Jerome Powell i Representanthuset. En chans att ytterligare klargöra Fed:s syn på räntepolitiken.
Torsdag
Penningpolitiska besked från bland annat Norges bank och Bank of England. En inflation som inte verkar ge med sig i någon högre grad väntas tvinga de båda centralbankerna att höja räntan. Den stora frågan är snare med hur mycket? Lär ha vissa implikationer på Riksbankens kommande räntebesked. Håll också koll på det turkiska räntebeskedet där en ny centralbankschef väntas sätta en ny, och hårdare, ton för penningpolitiken.
Fredag
Midsommarafton och den svenska börsen håller stängt. Men tidvis kan det vara läge att skippa några ”små grodorna” och hålla koll på de preliminära inköpschefsindexen som rullas ut på bred front. Visserligen väntas små förändringar - vilket betyder svag industri och hygglig tjänstesektor – men med viss risk för negativa överraskningar. Kanske framför allt på tjänstesidan.