Nya kunder driver lyxvarubolagen

Fondkommentar Swetha Ramachandran, förvaltare av lyxvarufonden GAM Multistock Luxury Brands, berättar för Placera varför lyxvarubolagen har mer att ge och vilken starka trender som driver sektorn.

Är du förvånad av årets stora uppgång för lyxvarubolagen?

”Nej, jag inte förvånad. Om vi ser på fjolåret så backade bolagen i sektorn mellan 12 och 17 procent. Givet återöppningen i Kina, så är årets uppgång mer eller mindre förväntad. Men under maj backade lyxvarusektorn då investerarna blev oroade över att återöppningen i Kina som delvis varit svagare än förväntat och en minskad aktivitet hos de amerikanska konsumenterna”, säger Swetha Ramachandran.

Swetha Ramachandran

Hur ser du på värderingen av sektorn och att vissa bolag som Hermès och Ferrari handlas nu på väldigt höga p/e-tal, är det något som gör dig orolig?

”Historiskt har både Hermès och Ferrari handlas till en hög premium relativt lyxvarusektorn. Nuvarande värdering för bolagen är faktiskt i nivå med deras historiska värdering. Båda bolagen har helt unik affärsmodell som bygger på deras utbud av produkter i stället för efterfrågan. Sektorns värdering kom ner under maj och reflekterar nu en rimligare värdering.”

Vad talar för lyxvarusektorn på längre sikt?

”Lyxvarubolagen ger en exponering mot den snabba tillväxten för medelklassen på tillväxtmarknaderna. Genom bolag drivs och är börsnoterade på de utvecklade börserna är kapitalkostnaden lägre än om de var noterade på tillväxtmarknaderna.”

”Marknaden för lyxvaror har under de senaste 30 åren haft en tillväxt som är betydligt högre än global BNP-tillväxt. Det som är extra intressant är att nedgångar för sektorn har varit mindre vid ekonomiska nedgångar i världsekonomin och återhämtningen har samtidigt varit snabbare för lyxvarubolagen. Lyxvarubolagen har under perioden skapat en högre aktieavkastning än tillväxtmarknadsindex och globaltaktieindex.”

Varför har lyxvarusektorn återhämtat sig så snabbt vid större ekonomiska nedgångar?

”Recessionerna har under de 30 senaste åren inte varit synkroniserade mellan länder och regioner. Medelklassen på tillväxtmarknaderna har haft en kraftfull tillväxt med ett ständigt flöde av nya konsumenter och en allt större konsumtionshungrig medelklass. Det som är unikt för lyxvarubolagen är att mellan hälften och två tredjedelar av försäljningen under perioden har kommit från nya kunder. Det är få sektorer som har den typen av konsumtionsmönster.”

Kommer tillväxten för en ständigt ökande medelklass på tillväxtmarknaderna att fortsätta?

”Demografin ger medvind och den talar för att medelklassen kommer att fortsätta växa på tillväxtmarknaderna. Indiens medelklass växer snabbt med en allt högre efterfrågan på lyxvaror och det blir ett allt viktigare land för lyxvarubolagen. Även medelklassen i Mellanöstern har en betydande tillväxt med allt större efterfrågan på lyxvaror. Men man kan inte komma ifrån att Kina är det absolut viktigaste landet för ökad lyxvarukonsumtion.”

”I Kina deklarerade man vid den senaste nationella kongressen vikten av att uppnå ”gemensamt välstånd” för det kinesiska folket och att reglera större förmögenhetskoncentrationer. Det ger förutsättning för att öka den kinesiska medelklassen från dagens 400 miljoner till 800 miljoner människor före år 2030. Det är sannolikt den viktigaste faktorn för en fortsatt hög tillväxt för lyxvarubolagen under flera år framöver. En annan viktig faktor är att konsumenterna blir allt yngre och att man ser lyxvaror som hållbara och ESG-vänliga”

Varför är lyxvaror ESG vänliga?

”Lyxvaror handlar om att sälja färre men dyrare produkter. Det är produkter som har högre värde och håller länge, i vissa fall flera generationer. Kontrasten mot billiga modeprodukter är stor, studier visar att konsumenterna slänger sina billiga produkter efter i genomsnitt sju gångers användning. Det gör att lyxprodukter skapar lägre koldioxidavtryck. Lyxvaruprodukter ses mer som en investering av konsumenterna än en produkt du köper använder och senare slänger.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -