Siemens Energys vinstvarning

Börs Under fredagens levererade energiteknikbolaget Siemens Energy en kraftfull vinstvarning till följd av fortsatta problemen hos dotterbolaget vindkraftbyggaren Siemens Gamesa. Aktien föll handlöst.

Problemen hos Siemens Gamesa som marknaden nu trodde var över eller åtminstone under kontroll har visat sig vara mycket större än någon kunde ana.

Nu handlar det om allvarliga kvalitetsproblem i vindkraftsturbinkomponenterna. Det beräknas kosta minst en miljard euro att komma till rätta med. Siemens Energy har tvingats kassera prognosen för helåret till följd av problemen.

Förutom det har Siemens Gamesa också problem med effektiviteten. Bolaget lyckas inte skala upp produktionen av främst havsbaserad vindkraft i den takt som marknaden efterfrågar.

Även styrelsen i Siemens Energy togs på sängen av nyheten och kräver nu omfattande genomgång av verksamheten.

Under de senaste åren har vinkraftbolaget Siemens Gamesa strösslat med vinstvarningar.

Det är också på grund av Gamesa som Siemens Energy gjort förlust ända sedan bolaget gjordes självständigt.

Skillnaden den här gången var att marknaden trott att problemen i det stora hela var över.

Inte ens de mest negativa trodde att Siemens Gamesa skulle kunna överraska negativt ännu en gång. Särskilt inte nu när Siemens Energy tagit full kontroll över bolaget.

Under fredagen föll aktien handlöst och slutade dagen på minus 37 procent. Nedgången har fortsatt med ett par procent under måndagen.

Sammanslagningen mellan Siemens och Gamesa 2016 skulle bli en perfekt match. Hittills har det bara inneburit massor med problem för Siemens.

Det återstår att se hur lång tid det tar för Siemens Energy att nu komma till rätta med problemen i Siemens Gamesa. Frågan är också om det överhuvudtaget går att tjäna pengar på vindkraft.

Förra året gjorde ingen av de stora tillverkarna vinst. Konkurrensen är mördande. Marknadens reaktion visar att tålamodet hos investerarna nu definitiv är borta.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -