Den amerikanska centralbanken höjde sin styrränta med 25 punkter till spannet 5,25 – 5,50 procent i samband med onsdagskvällens penningpolitiska besked. Beskedet var det väntade och även om Fed-chefen Jerome Powell höll dörren öppen för fler räntehöjningar så tolkades hans besked på den efterföljande presskonferensen som varande åt det lite mjukare hållet.
Räntebeskeden på kommande möten kommer att vara beroende av hur inkommande data set ut. Powell undvek också att direkt referera till de två höjningar, inklusive julihöjningen, som låg i de prognoser som de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén presenterade i samband med det förra räntebeskedet.
Att den amerikanska inflationen dämpats rejält under senare tid var ett glädjebesked, enligt Powell och han betonade dessutom att räntesänkningar kunde bli aktuella redan innan inflationen sjunkit ner till inflationsmålet på två procent. Att trenden med sjunkande inflationstakt fortsätter var det viktigaste inför kommande räntebesked.
Dessutom var Powell något mer optimistisk kring förutsättningarna för den amerikanska ekonomin att lyckas med en mjuklandning. Men konstaterade samtidigt att arbetsmarknaden fortsatt är något för stram, i alla fall sett ur Federal Reserves perspektiv.
Federal Reserve fortsätter också att banta sin obligationsportfölj med upp till 95 miljarder dollar per månad. Även det ett väntat besked.
Marknadsreaktionerna på centralbankens besked var måttliga. Dollarn försvagades något samtidigt som de långa räntorna backade med några punkter. På förväntningssidan kan konstateras att ränteprognoserna skruvats ner en aning. Framför allt gäller det räntenivån under 2024. Nu prissätts en amerikansk styrränta på 4,15 i slutet på 2024 men att en första räntesänkning dröjer till en bit in på det året.
Inkommande inflations- och arbetsmarknadsdata blir de viktigaste pusselbitarna att följa framöver.
Nu laddar marknaden för det ECB-besked som kommer klockan 14.15. Även ECB väntas höja sin styrränta med 25 punkter till 4,25 procent. Osäkerheten är i ECB-fallet något större kring vad ECB-chefen Christine Lagarde ska levererar för budskap på den efterföljande presskonferensen. Kärninflationen i EMU-området har inte alls sjunkit i samma utsträckning som den amerikanska. Något som sätter lite extra press på ECB. Åt det mjukare hållet drar att ekonomi i EMU-området ser ut att ha dämpats rejält under de senaste månaderna. Vilket vi blev varse när de preliminära inköpschefsindexen för juli rullades ut tidigare under veckan. Det sammanvägda inköpschefsindexet för industri- och tjänstesektor sjönk till låga 42,7 i julimätningen.