Det var fortsatt optimism som präglade de flesta av världens börser under veckan som gick. Den svenska börsen steg med 1,4 procent medan S&P500 var upp med 1,0 procent och Stoxx600 med 1,2 procent. De flesta börser är därmed upp i juli. För den svenska börsen saknas ännu några tiondelar för att nå positivt territorium, men chansen finns förstås idag.
Förra veckans stora begivenheter var förstås de penningpolitiska beskeden från Federal Reserve respektive ECB. Bägge centralbankerna höjde med 25 punkter men gav ändå inte marknaden någon skrämselhicka. De efterföljande presskonferenserna tolkades åt det lite mjukare hållet, även om marknaden fortsatt prisar in en ytterligare räntehöjning från ECB med stor sannolikhet.
För ECB:s del måndagens preliminära inflationssiffror för juli en viktig input inför framtida ränteavgöranden.
Även för Federal Reserve kommer viktiga besked under veckan och här sticker framför allt fredagens arbetsmarknadssiffror ut. En riktigt stark sysselsättningsökning i juli skulle sätta ordentlig press på Fed och skicka upp sannolikheten för att även de kommer att tvingas att strama åt ytterligare.
Osäkerheten har däremot ökat vad gäller den svenska och globala konjunkturutvecklingen, även om de amerikanska BNP-siffrorna för årets andra kvartal var överraskande starka. Olika konjunkturindikatorer pekar dock mot en global avmattning och det senaste negativa beskedet fick vi i natt när kinesiska inköpschefsindex kom in svagare än väntat. Så det lär bli en del fokus på de inköpschefsindex för juli som rullas ut under veckan även om de preliminära siffrorna redan publicerats.
När det gäller svensk ekonomi har de negativa överraskningarna varit många under de senaste månaderna men den kraftiga BNP-nedgången under andra kvartalet som SCB presenterade förra veckan kom ändå som en stor överraskning för de flesta. Enligt SCB backade svensk BNP med 1,5 procent under det andra kvartalet. Långt under vad exempelvis Riksbanken hade räknat med. Det ska dock tilläggas att SCB-siffran är preliminär och att det inte är ovanligt med relativt stora revideringar när SCB får tillgång till ett mer tillförlitligt underlag.
Det är ändå med stor nyfikenhet vi ser fram mot vad inköpschefsindexen för industrin (tisdag) respektive tjänstesektorn (torsdag) kommer att visa. Risken finns för fortsatta svaghetstecken och det väcker förstår frågan om hur vettigt det är att Riksbanken går fram med fler räntehöjningar. En diskussion vi tror kommer att ta rejäl fart när räntebeskedet den 21 september närmar sig. Än så länge är ändå marknadssynen att det kommer minst en räntehöjning till.
När det gäller penningpolitik ska bland annat den australiensiska och brittiska centralbanken lämna räntebesked i veckan. Bägge bankerna lär gå fram med nya räntehöjningar.
Måndag
Det tyska detaljhandelssiffrorna för juni kom in svagare än vänta då de sjönk med 0,8 procent. Nu laddas det för inflationssiffrorna i EMU-området. En viss nedgång i inflationstakten väntas men kärninflationen lär sjunka i mindre omfattning än den breda inflationen. Det håller i så fall trycket uppe på ECB att leverera nya räntehöjningar.
Tisdag
Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Eftersom vi redan fått preliminära siffror från de stora länderna riktas vårt fokus mot inköpschefsindexen för Sverige och Norge. För svensk del lär det bli en ny svag siffra då även förra veckan barometer pekade nedåt. Det som möjligtvis kan tala för en mindre uppgång är den redan i utgångsläget låga nivån. Den australiensiska centralbanken lämnar räntebesked och även om en höjning är trolig är den inte huggen i sten.
Onsdag
Ganska tomt på makroagendan men den amerikanska ADP-mätningen av sysselsatta i juli lär röna en del intresse. En hög siffra skulle spä på spekulationerna om att Federal Reserve kommer att tvingas till nya räntehöjningar men här är fredagens arbetsmarknadssiffror mer avgörande.
Torsdag
Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Även här har det i flera fall kommit preliminära siffror så allt fokus på de svenska siffrorna som varit överraskande svaga under de senaste månaderna. På marknaden riktar man in sig på den brittiska centralbankens penningpolitiska besked. Vi räknar med att det blir en höjning då inflationen är skyhög. Intressant ändå om banken ser något snart slut på räntehöjningarna.
Fredag
Veckan avslutas med hyperintressanta arbetsmarknadssiffror från USA. Drömscenariot är en tämligen försiktig sysselsättningsuppgång parat med stigande arbetslöshet och svagare löneutveckling. I det fallet kan vi få en fin avslutning på finansveckan. Men osäkerheten är stor inför siffrorna eftersom det kommit lite olika signaler när det gäller den ekonomiska utvecklingen och arbetsmarknadsutvecklingen i stort.