Löneväxling – bra för den som tjänar bra

Pension Att löneväxla är ett skatteförmånligt sätt att öka sin tjänstepension. Kort sagt kan man säga att du avstår lön idag för att öka din pension i framtiden.

Eftersom pensionsavsättningar medför ett skatteavdrag för arbetsgivaren på sex procent, får du sex procent mer i pensionsavsättning jämfört med vad du skulle fått i lön, utan att det kostar företaget något extra.

Tänk också på att den statliga inkomstskatten gör att skillnaden mellan att spara på din bruttolön kontra nettolön blir stor.

Precis som en förmånsbil är löneväxling är också en typ av bruttolöneavdrag. Här kan du läsa om hur tjänstebil och andra förmåner kan påverka pensionen.

Löneväxling är inget för dig som tjänar under 50 000 kronor, eftersom du då går miste om allmänna försäkringar och pension, förutom att det inte blir lika förmånligt skattemässigt.

Gränsen går i år (2023) vid strax över 51 000 kronor i månaden. Denna gräns är kopplad till inflationen och kommer därför att öka väsentligt nästa år. Det betyder att du som löneväxlar nu kanske borde sluta med det, i alla fall om du tjänar under 60 000 kronor i månaden från och med nästa år. Här kan du läsa mer om det.

Sedan den här texten publicerades har regeringen föreslagit att uppräkningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt ska pausas 2024.

Räkneexempel: Christer, 47 år, löneväxlar

Christer tjänar 68 000 kronor i månaden. Han väljer att avsätta 6 000 kronor av sin bruttolön till tjänstepensionen, något som arbetsgivaren går med på. Han avstår 6 000 kronor i bruttolön 6 360 (6 000* 1,06) isom istället avsätts till Christers tjänstepension.

Fortsätter han med det under de 20 år han har kvar tills pension innebär det en ökning av Christers pension på över 2,5 miljoner kronor (givet en förväntad avkastning på 5 procent per år). Fördelen med löneväxlingen är alltså dels att den dras på bruttolönen, dels att du sparar 6 procent mer.

Räkneexempel: Christer 47 år, sparar privat i stället för att löneväxla

I stället för att löneväxla som i exemplet ovan sparar Christer privat till sin pension. De 6 000 kronorna måste han betala skatt på (50 procent). Han har alltså 3 000 kronor kvar till sitt sparande. På 20 år ger det drygt 1,2 miljoner kronor (5 procent i genomsnittlig årlig avkastning).

Precis som med andra bruttolöneavdrag blir effekten med löneväxling större ju yngre du är, eftersom sparhorisonten är så lång. Tjänar du bra, men inte hunnit dra på dig så många löpande kostnader, i tidig ålder kan det vara bra att passa på att löneväxla under en period. Det eftersom du måste växla bort mer lön senare i livet för att uppnå samma ökning av pensionskapitalet. Anledningen är förstås att kapitalet hinner förränta sig mer över tid.

Vi tar ett till exempel för att jämföra löneväxling tidigt i karriären jämfört med om man gör det närmare pension.

Exempel: Löneväxla tidigt eller sent i karriären 

Alicia är 30 år och jobbar som jurist. Hon tjänar 65 000 kronor i månaden. Eftersom hon tycker att hon har utrymme över i sin ekonomi vill hon passa på att löneväxla 5 000 kronor i månaden i några år fram tills hon får sitt första barn.

Alicia byter alltså ut 2 500 kronor på lönekontot varje månad mot 5 300 kronor i extra tjänstepensionssparande. Det gör hon i fem år. Med en genomsnittlig värdeutveckling på 5 procent har hon dagen hon går i pension (67 år) över 1,7 miljoner kronor mer i pension.

Annika är 55 år och hennes barn har precis flyttat hemifrån. Hon har nu mer pengar att röra sig med och känner att löneväxling kan vara ett bra alternativ för henne som tjänar 65 000 kronor i månaden.

Precis som Alicia sparar hon 5 300 kronor i månaden i fem år. Även hon går i pension när hon är 67 år. Skillnaden är att hon har strax över 500 000 kronor mer i pension, vilket i och för sig inte är ett dåligt tillskott, men som väl illustrerar hur effektivt det är att löneväxla när man har långt kvar till pension.

Vem vet hur vi skattar i framtiden?

Observera att exemplen inte tar hänsyn till framtida skattenivåer. Att spara till sin pension är till viss del att spekulera i hur mycket skatt man kommer att betala i framtiden. Tror du att du kommer att betala mer skatt på din pension i framtiden (alltså över 50 procent i fallet med löneväxling), så är det bättre att skatta nu och spara dem själv. Men även det blir förstås en osäker uträkning, eftersom vi inte är säkra på att skatten på kapitalförsäkring och ISK kommer att vara densamma de kommande decennierna.

Tänk på det här om du löneväxlar

Det finns några saker som är bra att tänka på om du löneväxlar. Till exempel att du låser in pengarna tills den dagen du går i pension. Livet kanske inte ser ut som du tänkt dig i framtiden och du kan behöva pengarna.

Du ska förstås också se över avgifterna om du har en tjänstepension utanför kollektivavtalen.

Det absolut viktigaste när du löneväxlar är att arbetsgivaren fortsätter betala in tjänstepension beräknat på lönen innan löneväxling. Du ska alltså ha exempelvis 30-procentiga avsättningar över 7,5 prisbasbelopp även på dina bruttolöneavdrag.

Du ska också kontrollera att din arbetsgivare verkligen ger dig de 6 procenten som är själva anledningen till att du faktiskt löneväxlar. Den ordinarie tjänstepensionen och sjukförsäkring ska heller inte påverkas av den.

Löneväxling är ingen rättighet. Det är något som arbetsgivaren bestämmer över. Det finns en gräns för hur mycket du får löneväxla, den ligger på 35 procent av bruttolönen och då är även den ordinarie tjänstepensionen inräknad.

Du kan bara löneväxla på framtida ersättningar. Bra att veta är också att du kan löneväxla en enstaka gång eller under en viss period, om arbetsgivaren går med på det vill säga.

Se upp om du inte har hög lön

Du som tjänar under 50 000 kronor i månaden ska alltså generellt sett varken löneväxla eller tacka ja till några förmåner som gör att din bruttolön sänks. Det gör att såväl din allmänna pension som andra försäkringar blir lägre.

Gränsen för intjäning till allmän pension går vid 49 938 kronor. Under en lön på 46 242 kronor betalar du inte ens statlig skatt och tjänar du mindre än 43 750 kronor per månad (10 prisbasbelopp per år) sänker du din sjukpenningsgrundande inkomst (SGI).

En bra tumregel är att du ska ha 50 000 kronor kvar i månaden efter din löneväxling, tjänar du 52 000 kronor i månaden bör du alltså inte löneväxla mer än 2 000 kronor.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -