Räntefrossa - och konjunktoro?

Amerikansk räntefrossa fick finansmarknaden på fall i förra veckan och den svenska kronan åkte på en rejäl smäll. Nu väntar en makrovecka med två tydliga höjdpunkter för marknaden.

placera-redaktionellt-2021-Makroveckan_700.png

21 augusti, 2023

Det var en sur vecka på världens börser. Den svenska börsen backade med 3,3 procent och hamnade därmed rätt långt ner i börslistan. S&P500 sjönk med 2,1 procent och Stoxx600 med 2,3 procent.

Ett starkt bidragande skäl till att modet svek i investerarkollektivet var en amerikansk ränteuppgång. Den viktiga amerikanska tioårsräntan handlades tidvis en bit över 4,3 procent men har nu sjunkit tillbaka något och ligger kring 4,28 procent. Nivåer vi inte sett sedan 2008.  Ränteuppgången drivs dels av att man på marknaden skruvat ner förväntningarna på kommande räntesänkning samtidigt som aptiten på amerikanska statspapper varit lite svalare än väntat.

Till finansoron bidrar dessutom att den kinesiska ekonomin fortsätter att uppvisa svaghetstecken och en än mer vacklande fastighetssektor. Regeringen har heller inte agerat med några större stimulansåtgärder och centralbanken måste gå försiktigt fram med sina räntesänkningar. Nu senaste i natt när räntejusteringen stannade vid 0,10 procentenheter.

Sin vana troget tog den svenska kronan ordentligt med stryk i samband med den finansiella turbulensen och ligger numera på rekordlåga nivåer mot flertalet valutor. En euro kostar 11,94 kronor och en amerikansk dollar 10,97 kronor. Handelsvägt (KIX-index) närmar sig kronan nivåer som såg i samband med finanskrisen 2008. Det enda som ”räddar” kronan från en ny rekordlåg nivå är att den norska kronan nu är lite knappt 30 procent svagare mot kronan än den var då.

Den norska centralbanken höjde i förra veckan sin ränta med 0,25 procentenheter utan att det gav något vidare utslag på den norska kronan som också är en riktig underpresterare på marknaden. Om inte annat så borde det skicka en signal till Riksbanken att inte hoppas på någon större kronförstärkning om de väljer att höja räntan på septembermötet.

Nu väntar en vecka med en något tunn makroagenda men två riktiga höjdpunkter finns i alla fall som man måste hålla extra koll på.

Den första är de preliminära inköpschefsindexen för augusti som rullas ut på onsdag. Fortsätter indexen att dämpas lär det spä på en stigande oro kring den globala konjunkturen. Förhoppningen är förstås att vi får se små förbättringar i indexen.

Den andra höjdpunkten är det tal som Fed-chefen Jerome Powell ska leverera i Jackson Hole på fredagseftermiddagen. Talet har titels ”Economic Outlook” och förhoppningen är att Powell ska ge tydligare, och hoppingivande, signaler kring inflationsutveckling och räntesättning framöver. Det finns samtidigt en risk att han gör marknaden besviken.

För svensk del ser vi mest fram mot det tal som finansminister Svantesson ska hålla i samband med att regeringen samlas på Harpsund för den traditionella kräftskivan. Då väntas hon ge en uppdaterad bild kring hur regeringen ser på svensk ekonomi och vilket utrymme som finns för reformer i höstbudgeten. I stor sett alla, förutom regeringen själva, skriker efter stimulansåtgärder.   

Måndag

Tunt på makroagendan. Tyska producentpriser föll med 6,0 procent i juli jämfört med samma månads i fjol. Något mer än väntat.

Tisdag

Norska BNP-siffor för andra kvartalet. Lär bli ett lågt utfall men förhoppningsvis håller sig siffran över nollstrecket. Försäljningen av befintliga bostäder i USA väntas sjunka ytterligare något.

Onsdag

De preliminära inköpschefsindexen för augusti rullas ut på bred front. På de flesta håll väntas mindre nedgångar. Indexet för tjänstesektorn väntas dock fortsatt ligga kvar över 540-strecket men även här börjar indexen närma sig den här nivån. Svaga utfall lär spä på en stigande konjunkturpessimism. Håll särskild koll på de amerikanska indexen där det fortsatt finns gott hopp om konjunkturen trots stigande räntor.

Torsdag

Den svenska regeringen träffas i Harpsund och finansminister Elisabeth Svantesson väntas presentera en uppdaterad syn på svensk ekonomi och eventuellt släppa en del nyheter kring vad höstbudgeten kan tänkas innehålla i form av reformer. Svenska siffror över bostadsbyggandet riskerar att lägga viss sordin på stämningen inför kräftskivan. Centralbankskonferensen i Jackson Hole inleds.

Fredag

Det viktiga tyska IFO-indexen publiceras och lär bekräfta bilden av en allt mer stapplande tysk ekonomi. Sen är vi förstås nyfikna på hur det går med en svenska hushållsutlåningen. En något piggare bostadsmarknaden talar i alla fall för ett visst lyft. På marknaden är dock allas ögon och öron riktade mot det tal som Fed-chefen Jerome Powell ska leverera under eftermiddagen. Ett tal som många ser fram mot med viss nervositet. En positivt inflationsbild från Powell skulle troligen ge marknaden ett litet glädjerus.

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,01%

Senast

2 448,97

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.