Kan verkligen lugnet hålla i sig?

Både Fed-chefen Jerome Powell och ECB-chefen Christine Lagarde var något åt det hökaktiga hållet i samband med fredagens tal. På marknaden togs talen ändå emot med visst lugn. Däremot är det högst osäkert om det lugnet håller i sig under en makrotung vecka.

placera-redaktionellt-2021-Makroveckan_700.png

28 augusti, 2023

Det var något lugnare tongångar på världens börser under förra veckan. Den svenska börsen orkade dock inte med en uppgång utan tappade ytterligare 0,4 procent och börsnedgången under augusti summerar nu till knappt 6 procent. S&P500 steg däremot med 0,8 procent under veckan som gick och Stoxx600 med 0,7 procent.

På räntemarknaden var det mest små rörelser även om det svängde en hel del under veckan. Noterbart är ändå att den amerikanska tvåårsräntan steg med 11 punkter och landade över 5 procent i slutet av veckan.

Förra veckans stora begivenheter var konjunkturnyheterna i form av de preliminära inköpschefsindexen för augusti och några tunga tal på centralbankskonferensen i Jackson Hole.

I det förstnämnda fallet kan konstateras att det mest var besvikelser som rullades ut. I EMU-området ligger det kombinerade inköpschefsindexet för industri- respektive tjänstesektor numera på låga 47,0 medan det i USA med knapp marginal hankar sig över 50-strecket. Lägg till att det fortsätter att komma svaga signaler från Kina och det mesta talar för att den globala konjunkturen fortsätter att dämpas.

Ändå var både Fed-chefen Jerome Powell och ECB-chefen Christine Lagarde något åt det hökaktiga hållet i samband med fredagens tal. Inte så att de utlovade några räntehöjningar i samband med septemberbeskeden men ändå så att de inte direkt såg något slut på behovet av nya räntehöjningar. Att börserna ändå inte tog stryk får väl hänvisas till att beskeden inte var värre än väntat och att det på marknaden fortsatt prisas inte en räntepaus från bägge centralbankerna i september.

Hur det går med den prissättningen får vi all anledning att återkomma till under en vecka som är välfylld med intressanta makrosiffror.

Ett av de absolut mest intressanta makrosläppen är de preliminära inflationssiffrorna för augusti som för hela EMU-området publiceras på torsdag, men där vi får en tidig indikation när de tyska siffrorna kommer på onsdag. Ett högt utfall lär dämpa förväntningarna på en räntepaus och vice versa om det blir ett lågt utfall.

En annan av höjdpunkterna är fredagens amerikanska sysselsättningssiffror för augusti. Det är ju framför allt arbetsmarknaden som numera bekymrar Federal Reserve. Vilket även Powell indikerade rätt tydligt i samband med fredagens tal. Här går marknaden samt Fed och hoppas på att sysselsättningsökningarna sjunker ner mot de 100 000 som enligt Fed är förenligt med en balanserad arbetsmarknad. Dessutom bör löneökningarna dämpas ytterligare. Om bägge siffrorna rör sig åt rätt håll kan vi få en mycket positiv avslutning på börsveckan.

För svensk del ser vi fram mot bland annat de uppdaterade BNP-siffrorna för årets andra kvartal som publiceras på tisdag. De preliminära siffrorna var rejält deppiga men nu tror de flesta på en viss uppjustering av utfall.

Andra svenska höjdare är den konjunkturbarometer som publiceras på onsdag samt inköpschefsindexet för industrin som kommer på fredag. Här räknar vi dessvärre med att vi får se siffror som visar på ytterligare dämpad aktivitet. Något för Riksbanken att bita i inför det penningpolitiska beskedet den 21 september.

Mot den bakgrunden blir det förstås också högst intressant att följa de tal som flera i riksbanksdirektionen håller i veckan. Det börjar bli dags att kratta i manegen inför räntebeskedet och först ut är Martin Flodén under måndagen.

Måndag

Vi på Placera är mest nyfikna på det tal som vice riksbankschefen Martin Flodén håller och som publiceras på Riksbankens hemsida klocka 12.00. Det är det första talet av en rad riksbankstal under veckan och nu börjar det bli dags att börja signaler mer tydligt var Riksbankens står inför räntebeskedet den 21 september. Dessutom intressanta detaljhandelssiffror från Norge inför deras kommande räntebesked.

Tisdag

Uppdaterade BNP-siffror avseende årets andra kvartal. Snabbestimatet kom som en stor negativ överraskning med en nedgång med 1,5 procent från kvartal 1 till kvartal 2. Nu räknar de flesta med en upprevidering men fortfarande en siffra rejält under nollan. Dessutom väntas försäljningen inom detaljhandeln ha utvecklats svagt i juli. Håll dessutom koll på JOLTS-siffrorna över antalet lediga jobb i USA. Om nedgången fortsätter lär det öka på spekulationerna om att Federal Reserve tar en räntepaus i samband med septembermötet. Man ska dock komma ihåg att nedgången skett från en extremt hög nivå.

Onsdag

Konjunkturbarometrar från både Sverige och EMU-området. Mest intressanta är de svenska siffrorna och det skulle inte förvåna om barometerindikatorn sjunkit ytterligare. En joker är om hushållshumöret har stärkts ytterligare även om det sker från mycket låga nivåer. Åt det negativa hållet drar att det mesta talar för att humöret inom industrin sjunkit ytterligare. Indikatorerna för övriga Europa talar i alla fall i den riktningen. Marknadens fokus ligger i betydligt högre grad på de preliminära inflationssiffrorna från Tyskland. Siffror som lär ge en tydlig indikation på vart inflationen rör sig i hela EMU-området. Dessutom amerikanska ADP-siffror över sysselsättningsutvecklingen.

Torsdag

Intresset riktas främst mot inflationssiffrorna för EMU-området.  Inflationen väntas ha dämpats något men fortfarande ligga långt över nivåerna som skulle få ECB nöjda. Inför inflationssiffrorna har man på marknaden försiktigtvis börjat luta åt att ECB trots allt tar en räntepaus i september men ett högt inflationsutfall skulle sannolikt dämpa sådana förväntningar påtagligt. Från USA kommer PCE-defaltorn för juli och ett lågt utfall skulle ge ytterligare skäl att tro på en räntepaus från Federal Reserve.

Fredag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Eftersom vi fått preliminära, och svaga siffror, från många stora ekonomier är det främst de svenska och norska siffrorna som är intressanta. Vi räknar med att det kommer att se bistert ut i Sverige och en dämpning i Norge efter ett överraskande högt utfall i juli. På marknaden riktas i högsta grad blickarna mot de amerikanska sysselsättningssiffrorna. En fortsatt dämpning av sysselsättningstillväxten skulle kunna ge en liten boost till börshumöret. Helst vill de flesta se en siffra kring 100 000, vilket skulle vara i linje med Federal Reserves bedömning av en balanserad sysselsättningstillväxt. En risk, som vi på Placera ser, är att löneökningar kan vara högre än analytikerna räknar med.

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,01%

Senast

2 448,97

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.