Spararna skippar Sverigefonder

Fonder Spararna ratar Sverigefonder till förmån för global exponering och blandfonderna växer i popularitet. Det visar augustis fondstatistik från Avanza.

I augusti bröts den seglivade sidledestrenden för Stockholmsbörsen som i stället bjöd på en ordentlig rekyl. Månadens sista dagar visar dock på viss återhämtning och breda index är ned drygt 4 procent i augusti. Med det har årets börsuppgång närmare halverats och ligger på cirka 6 procent i år.

Därtill har det varit en kämpig månad för svenska kronan som återigen tappat mot dollarn och euron.

”Det gör att vi ser betydande reallokeringar i fondsparandet där Sverigefonder tappar kraftigt och fondspararna i stället väljer att öka de globala exponeringarna”, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

Globalfonder lockar två tredjedelar av månadens fondsparande och toppar köplistan för tionde månaden i rad. Därefter följer återigen Nordamerikafonder, medan Sverigefonder nu petas ned till plats fem. Blandfonderna klättrar till månadens tredjeplats.

Det har skakat kännbart på börsen under månaden, men fondspararna räds inte turbulensen utan fortsätter nettoköpa fonder. Fondspararna säljer innehav i svenska fonder och söker sig i stället mot global exponering.

”Det blir särskilt tydligt då den mest populära fonden på Avanzas plattform, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, nettosäljs och ersätts av bland annat Spiltan Globalfond Investmentbolag. Sedan juni har globalfondens avkastning dragit i väg rejält samtidigt som Sverigefonden tappat lika mycket”, säger Felicia Schön.

I augusti har svenska kronan återigen försvagats och närmat sig fjolårets rekordsvaga nivå mot dollarn. Mot euron har kronans tidigare bottennivå passerats.

De som har valt att öka andelen globala exponeringar de senaste åren har varit de verkliga vinnarna. På två år har dollarn stärkts med cirka 28 procent och euron med cirka 17 procent mot svenska kronan och bara under augusti har exponeringen mot globalfonder givit en extra avkastning på 3–5 procent till följd av valutaeffekter.

”En fondportfölj med god riskspridning, långsiktighet och regelbundenhet är det som visat sig mest framgångsrikt. Det kan därför vara en god idé att låta en betydande andel av portföljen bestå av utländska innehav för att ta del av global tillväxt och den krockkudde som exponering mot andra valutor kan ge.”

”Försvagningen av den svenska kronan kommer dock förhoppningsvis inte vara för evigt, och när den åter stärks kommer i stället de svenska investeringarna att bli mer attraktiva. Därför är mixen av marknader, utländska såväl som svenska, den bästa fördelningen”, säger Felicia Schön.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -