H&M-rivalen rycker i toppen

Börs Precis som H&M har den spanska ärkerivalen Inditex hämtat sig på börsen efter några tunga år. Den spanska jätten närmar sig nu ett nytt kursrekord och analytiker pekar på flera faktorer som talar för att de kan rycka ifrån i konkurrensen.

H&M:s aktieägare har som omväxling haft mycket att glädjas åt i år. Och allra roligast har det varit på rapportdagarna. Klädjätten lyfte med 18 procent i samband med senaste rapporten i slutet av juni och rapporten före det utlöste en uppgång på 16 procent.

Högre vinster än väntat och ökad tilltro till att målet om 10 procents rörelsemarginal nästa år kan infrias har eldat på aktien, som har fått en serie höjda riktkurser och rekommendationer efter rapporterna.

Mätt från årsskiftet är uppgången för H&M nu närmare 50 procent. Ändå är det långt kvar till fornstora dagar när det svenska flaggskeppets aktie kostade 365 kronor under våren 2015. För att komma tillbaka dit skulle det krävas mer än en dubbling.

Även H&M:s spanska konkurrent Inditex, med varumärken som Zara, Massimo Dutti och Bershka i stallet, har gått starkt på börsen i år och i det fallet är lyftet drygt 40 procent sedan årsskiftet. En skillnad är däremot att medan H&M är långt ifrån sin kurstopp så ligger Inditex nu och nosar på sitt gamla rekord från juni 2017.

Då kostade en Inditex-aktie som mest 36,67 euro på Madridbörsen och nu är den aktuella kursen styvt 35 euro per aktie.

Ska man tro analytikerna på Bank of America (Bofa) så är det bara en tidsfråga innan rekordet ryker. I en färsk analys höjer de sin rekommendation till köp och sätter en riktkurs på aktien på 43 euro, och lägger sig därmed högst upp bland firmorna som följer Inditex.

Intressantare än själva rekommendationen och riktkursen är kanske motiveringen, där banken radar upp fem skäl till varför Inditex kommer att utöka gapet till H&M och de andra stora konkurrenterna. I korthet är det följande fem argument som de menar talar till spanjorernas fördel:

1. Zara är inte ett varumärke utan ett system

Bolaget har byggt en effektiv modell för att snabbt identifiera modetrender, designa nya plagg och låta tillverka dem nära Europa. Det ger dubbla vinster i form av snabbare tillväxt när kunderna hittar de senaste plaggen hos Zara samtidigt som marginalen gynnas av att lagernivåer och realisationer kan hållas låga.

2. Teknikgapet ökar

Inditex har investerat tungt i tekniker som RFID, självutcheckningskassor och e-handel som fungerar med en omnikanal-strategi. Jämfört med H&M och andra konkurrenter sticker investeringarna ut rejält vilket kan vidga gapet framöver.

3. Inditex kan leda ett priskrig, vid behov

Nuvarande prisuppgångar i sektorn har drivits av högre inköpskostnader, vilka nu planar ut. Det kan leda till att en del aktörer börja sänka priserna för att ta marknadsandelar eller för att stimulera pressade konsumenter.

Med branschledande bruttomarginaler har Inditex lättare att svara på andras prissänkningar och kan själva ta kommandot också om man vill.

4. Butiksytan utnyttjas bättre

Inditex har krympt sitt butiksnät rejält från toppen på 7 500 stycken till att snart vara nere på 5 800 butiker. Butiksytan mätt i kvadratmeter har samtidigt krympt betydligt mindre och den totala försäljningen har ökat, vilket innebär att försäljningen per kvadratmeter har ökat kraftigt.

Inditex nya butiker är större och mer effektiva än de man stängt och Bofa ser stor potential i den expansion som väntar i USA, som i nuläget är en liten marknad för Inditex.

Zara-butik i Soho, New York

5. Svaga spelare slås ut

Hela klädbranschen pressas av skiftet till online, inflation och covid-relaterade störningar vilket har utlöst en våg av konkurser bland mindre och svagare aktörer det senaste året. Marknaden är trots det enormt fragmenterad fortfarande och ledande bolag som Inditex med solida finanser kan ta marknadsandelar när andra dukar under.

Slutsatsen som Bofa drar är att Inditex aktie dels bör gynnas av högre vinstförväntningar, dels av en högre multipel. P/e-talet på 20 är omkring 25 procent lägre än snittet för pandemin och även om värderingen är högre än för många konkurrenter så brukar premien vara ännu högre.

På grund av att Inditex aktie handlas på Madridbörsen är den dock lite besvärligare att komma åt för svenska privatsparare. Och även om Bofa hyllar Inditex marknadsposition så är det värt att påpeka att de har ett köpråd även på H&M, där banken gjorde ett ordentligt lappkast i början av året och gick från en negativ till positiv syn. Efter senaste rapporten lyftes riktkursen från 175 till 220 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -