BofA: Investerarna viktar upp USA

Marknad Fondförvaltarna är inte längre lika pessimistiska till aktiemarknaden, med undantag för Kina där oron växer. Det visar den senaste investerarenkäten från BofA.

Det stora skiftet i de globala investerarnas humör den senaste månaden handlar om relationen mellan amerikanska aktier och aktier på utvecklingsmarknader, emerging markets. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 1 till 7 september.

Medan placerarna har viktat upp amerikanska aktier från undervikt till en svag övervikt har man dragit ned allokeringen på emerging markets kraftigt. Nettot är fortfarande en liten övervikt även på emerging markets men ställer man amerikanska aktier mot emerging markets så är det nu fördel USA för första gången på länge.

En orsak till pessimismen som omgärdar emerging markets är att förväntningarna på Kina har gått ned snabbt och kraftigt. I början av året räknade fyra av fem förvaltare med en starkare kinesisk ekonomi.

Nu är nettot mellan förvaltare som tror på svagare och starkare ekonomi nere på noll vilket är ännu svagare än vid samma tid i fjol då Kina fortfarande inte hade återöppnats efter pandemin.

Utanför Kina är dock huvudscenariot fortfarande att världsekonomin klarar sig undan med antingen en mjuklandning eller ingen landning alls. Tre fjärdedelar räknar med det här scenariot medan kärnan som tror vi får en hårdlandning inom ett år ligger kvar strax över 20 procent.

Tittar man på hur stor andel kassa som förvaltarna har valt att hålla så går andelen upp något den senaste månaden, från 4,8 till 4,9 procent. Det innebär ändå att andelen ligger kvar inom det normala intervallet på 4-5 procent och som börssignal att betrakta är andelen neutral.

Senaste kassatoppen nåddes i oktober förra året när börshumöret var riktigt surt och andelen uppgick då till 6,3 procent.

När investerarna får lista de största ”svansriskerna”, det vill säga händelser som kanske inte har så hög sannolikhet men som kan göra mycket skada om de inträffar, toppar fortfarande ”Hög inflation som gör centralbankerna högaktiga”. Andra risker som får många röster är bland annat försämrad geopolitik, systemkritiska kredithändelser, AI-bubbla och en kraschad kinesisk fastighetsmarknad.

Att Fed är klar med sina räntehöjningar räknar samtidigt allt fler med. Hela 60 procent tror att den amerikanska centralbanken har gjort sin sista höjning under den här cykeln, att jämföra med 47 procent i augusti och bara 9 procent i juli.

Den första sänkningen kommer dock att dröja till andra kvartalet nästa år enligt 36 procent av de svarande medan 38 procent satsar på att det blir först någon gång under andra halvåret 2024.

Den populäraste handelstrenden ”crowded trade” är med bred marginal fortfarande att vara lång (positiv) de stora teknikbjässarna. Det har 55 procent av förvaltarna svarat.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -