Är det dags för räntepaus nu?

Makro Den breda amerikanska inflationen har åter börjat röra sig uppåt men kärninflationen fortsätter att falla tillbaka. Det råder stor osäkerhet kring vad Federal Reserve ska leverera för budskap i samband med nästa veckas räntebesked. Det lutar åt en räntepaus men det kan ändå bli förhållandevis tuffa besked kring framtida räntesättning.

Den amerikanska inflationen landade på 3,7 procent i augusti. Det var en tiondel över marknadens förväntningar och den andra månaden i rad som den breda inflationen steg. Kärninflationen, där volatila livsmedels- och energipriser räknas av, sjönk däremot från 4,7 procent i juli till 4,3 procent i augusti och landade därmed på analytikerkårens estimat.

Att den breda inflationen numera är på uppgång förklaras till största delen av stigande bensinpriser. Dessutom börjar de höga jämförelsetalen för priserna att falla ur årstalen. Så det kom definitivt inte som någon överraskning för marknaden att den amerikanska inflationen för tillfället är på uppgång.

Viktigare, både ur marknadens och den amerikanska centralbankens perspektiv, är att kärninflationen fortsätter att sjunka. Visserligen är en kärninflation på 4,3 procent fortfarande en bra bit över de 2 procent som Federal Reserve skulle känna sig riktigt bekväma med men rörelse nedåt är i alla fall hoppingivande.

Däremot kan man nog hävda att utfallet för kärninflationen inte tar bort det sista tvivlet kring den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked den 20 september. Kanske framför allt för att kärninflationen steg med 0,3 procent mellan juli och augusti. Det är en något snabbare takt än de två tidigare månaderna.

Det lutar förvisso fortfarande åt att Federal Reserve låter räntan ligga still i spannet 5,25 – 5,50 procent vid nästa veckas möte men inflationsutfallet för augusti sätter fortsatt press på banken att hålla inflationsbekämpningen allra, allra högst på agendan. Så det går inte att vänta sig något mjukt besked kring framtida räntor från vare sig från Fed-chefen Jerome Powell, på den efterföljande presskonferensen, eller i de ränteprognoser som ledamöterna i den räntesättande kommittén levererar den här gången.

På marknaden är det inga dramatiska reaktioner efter att inflationssiffrorna publicerats. Det var redan lite smådeppigt innan investerarna fick sätta tänderna i inflationssiffrorna. Det prisas fortsatt in att Federal Reserve trycker på pausknappen i nästa vecka. Dramatiken på räntemarknaden rör snarare vad man ska tro om räntesättningen under resterande del av 2023 och när en första räntesänkning kan bli aktuell.  

Tidpunkten för en första räntesänkning har successivt skruvats fram under sommaren samtidigt som antalet räntesänkningar som marknaden räknar med under 2024 kapats rejält. I inledningen av juni väntade sig marknaden en amerikansk styrränta på runt 3,25 procent i slutet av 2024, enligt Fed fund futures. Nu ligger ränteförväntningarna på lite drygt 4,5 procent. Risken är väl att den ränteprognosen kan komma att behöva justeras upp ytterligare om inte den amerikanska inflationsnedgången tar lite bättre fart under kommande månader.

Det är däremot inte bara dåliga nyheter eftersom uppjusterade ränteförväntningar också beror på att amerikansk ekonomi utvecklats starkare än väntat. Inte minst har hushållen uppvisat en stor motståndskraft trots hög inflation.

Nu riktas marknadens fokus mot det penningpolitiska besked som ECB kommer att leverera under torsdagen. ECB väntas ligga still med räntan men brottas samtidigt med ett allvarligare inflationsproblem än Federal Reserve. Det som ändå talar för en räntepaus är de allt svagare konjunktursignalerna i Europa.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -