Konsekvent tillväxt i osäker omvärld

Kommentar Nederman levererade en stabil rapport i ett annars svalt industriklimat där eftefrågan börjat svika. När delar av kundstocken utvecklas svagt har den digitala satsningen börjat visa på bra tillväxt samtidigt som största segmentet växte organiskt.

I tredje kvartalet levererade Nederman en organisk tillväxt i både omsättning och orderingång. Bolaget själva kallar sig för ett miljöteknikbolag, något aktiemarknaden gärna sätter en premie på.

Nederman erbjuder produkter och tjänster för att förbättra luftkvaliteten i olika tillverkningsprocesser. En förbättrad luftkvalitet är viktigt både för kundernas maskiner och anställda. Senaste årens industriella investeringar har resulterat i en hög efterfrågan på Nedermans erbjudande.

Källa: Bolaget

Bortsett från år 2020, när pandemin tillfälligt slog hårt mot Nederman, har den historiska vinstutvecklingen varit konsekvent på årsbasis. Sedan 2013 har bolaget lyckats femfaldiga vinsten.

I tredje kvartalet rapporterade Nederman en valutaneutral tillväxt om 8 procent, vilket innebar en omsättning på totalt 1 574 (1 398) miljoner kronor. Orderingången summerades samtidigt till 1 488 (1 294) miljoner kronor, vilket innebar en valutaneutral tillväxt om 11 procent och en organisk tillväxt strax över 8 procent. 

Segment Orderingång Mkr, Q3 Organisk tillväxt, Q3
Extraction & Filtration Technology 677 13%
Process Technology 419 4%
Duct & Filter Technology 195 -7%
Monitoring & Control Technology 197 21%

Källa: Bolaget

Det är framförallt två segment som sticker ut med en tydlig tillväxt i orderingången. Den starka utvecklingen inom bolagets största segment Extraction & Filtration förklaras av flera stora och mellanstora beställningar i kvartalet, vilket var från kunder inom bland annat batteritillverkning och livsmedelsindustrin.

I segmentet Monitoring & Control, där erbjudandet består av avancerad mätteknik, hade bäst utveckling i orderingång och växte över 20 procent på årsbasis. En bristande övervakning och rapportering gällande luftkvaliteten i olika tillverkningsprocesser kan orsaka kostsamma produktionsstopp.

Segment Omsättning Mkr, Q3 Organisk tillväxt, Q3
Extraction & Filtration Technology 653 -4%
Process Technology 555 12%
Duct & Filter Technology 210 -5%
Monitoring & Control Technology 182 18%

Källa: Bolaget

Monitoring & Control visar även bäst tillväxt i omsättningen. ”Process Technology” har ett beroende av textilmarknaden som nu börjar återhämta sig. Textilmarknaden i Kina är fortfarande svag medan en hög efterfrågan i Indien innebar att segmentet växte organiskt på årsbasis gällande både omsättning och orderingång.

Bolagets skuldsättning ligger på godkända nivåer med en nettoskuld om cirka 1,5 miljarder kronor, vilket innebär en relation mot EBITDA om 1,8x. Nederman har gjort flertalet förvärv genom åren och marknaden för industriell luftrening bedöms fortfarande vara fragmenterad.  

På telefonkonferensen för tredje kvartalet berättade vd Sven Kristensson att det finns flertalet intressanta förvärvsobjekt, men att de nuvarande ägarna i eventuella förvärvskandidater fortfarande har höga prisförväntningar då de har haft av en bra vinsthistorik.

Nederman 2023E 2024E 2025E
Nettomsättning, Mkr 6 250 6 300 6 655
Rörelsemarginal 9,9% 9,7% 11,3%
EPS, SEK  10,8 11,2 14,8
P/e 14,5 14 10,6
EV/EBIT 11,3 11,4 9,3

Källa: Factset

I Factset finns endast estimat från en analytiker som förväntar sig en mild vinsttillväxt under nästa år för att sedan accelerera under år 2025. Det finns en hel del osäkerhet i estimaten för 2025 och bolaget själva pratar om en försiktig positiv syn kommande kvartal men att osäkerheten på medellång sikt är begränsad.

På nästa års vinstförväntningar handlas aktien på ett P/E-tal om 14 och en skuldjusterad EV/EBIT-multipel strax över 11. Med en förväntad vinsttillväxt om 30 procent 2025 sjunker vinstmultiplarna ordentligt på estimaten för 2025.

Skissar vi istället på en vinsttillväxt om 10 procent från den rapporterade vinsten per aktie vid utgången av tredje kvartalet hamnar vinstnivån strax över 12 kronor och ett P/E-tal strax under 13. Det är inte billigt men en attraktiv värdering för ett bolag som har en lång historia av konsekvent vinsttillväxt, en bred kundbas med kunder inom mer defensiva branscher och strukturell tillväxt.

Likviditeten i aktien är begränsad vilket investerare bör ta hänsyn till. Vi upprepar köprekommendationen efter en stabil rapport för tredje kvartalet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nederman Holding Köp 157,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -