"Europeiska lyxaktier är övervärderade"

Intervju Europeiska aktier värderas historiskt lågt. Lyxindustrisektorn är generellt övervärderad medan banksektorn, energisektorn och den gröna infrastruktursektorn går en ljus framtid till mötes. Det säger Niall Gallagher Investment Director GAM Investments till Placera.

”Vi ser ljust på marknadsläget nu. Det beror på att de europeiska marknaderna handlas till ett genomsnittligt p/e-tal på 12 nu. Om du plockar bort ett par av de riktigt stora tillväxtbolagen som ASML och Novo Nordisk så är värderingarna ännu lägre. Vi ser många bolag som växer och som värderas lågt samtidigt är kassaflödena starka och utdelningarna bra”, säger Niall Gallagher som förvaltar GAM Star European Equity Fund.

Finns det någon europeisk marknad som sticker ut?
”Värderingarna på de europeiska marknaderna i förhållande till resten av världen är låg särskilt låga är värderingarna i Storbritannien. I USA är det den motsatta situationen att aktiemarknaden handlas långt över vad den brukar värderas till. Det beror till stor del på att den amerikanska marknaden till stor del drivs av sju megabolag. Om man tar bort dessa ser den amerikanska marknaden billigare ut.”

Vilka strukturella trender investerar ni efter?
Vi tror att räntorna kommer att vara betydligt högre framöver och ligga på samma nivå som före den stora finanskrisen 2008. För många som inte var med då kan detta kännas ovant. Om man blickar bakåt är räntor på 5 procent absolut inget konstigt. Den sektor som särskilt gynnas av detta är banksektorn. Vi ser det till exempel i Nordea där räntenettot har ökat och gjort att vinsterna blivit mycket större.”

”Vi tror fortfarande inte att ränteuppgången slagit igenom helt i marknaden. Då tänker vi främst på kvalitets- och tillväxtaktier där värderingarna fortfarande bitvis är höga.”

Hur har ni positionerat er för detta?
Vi har investerat i flera europeiska storbanker som Unicredit i Italien, ING i Benelux, Caixabank i Spanien och Nordea i Norden. Vi tycker särskilt om banker som är störst eller i topp tre i sina respektive regioner. Vi har en ganska stor del av fonden i banksektorn idag. Vi började köpa in oss i banksektorn 2021. Vi tycker fortfarande att omvärderingen av banksektorn inte har skett och att bankaktier idag är än mer intressanta tack vare den ökande intjäningen.”

Ett annat tema är energi. Ni spår att vi kommer att få se ännu högre energipriser på fossil energi.
”Generellt sett investeras det för lite i fossil energiutvinning. Det beror på samhällets vilja att fasa ut fossila bränslen. Problemet är att efterfrågan på fossila bränslen fortfarande stiger och investeringarna här är alldeles för låga. Inte heller investeringarna i förnyelsebar energi är tillräckligt stora för att täcka upp. Vi behöver enorma investeringar i nya smarta elnät. Av dessa skäl tror vi att vi kommer att få se högre energipriser.”

”I slutet av 2020 förutsåg vi att olje- och gaspriserna skulle börja stiga. Vi byggde upp en stor position i olje- och gasaktier. Idag har vi kvar fyra bolag: BP, Shell, Equinor och Total. Alla dessa bolag arbetar också med att ställa om. Både Equinor och Total driver stora vindkraftsparker. BP arbetar med att bygga ut elbilsladdsystemet i Europa. De arbetar med biodrivmedel och SAF. Allt detta är teknologier som kommer att erbjudas av de stora olje- och gasbolagen.”


Niall Gallagher.
 

Ni investerar också i bolag som drar nytta av energiomställningen.
”Ja, det är ett annat tema vi arbetar med är just att få ner koldioxidutsläppen till noll. Det är en enorm uppgift. Det kommer att kräva de största investeringarna som gjorts. Vi börjar se att dessa investeringar kommer i gång. I USA har vi inflation reduction act till exempel. Något som måste förnyas är elnäten. Ett innehav som gynnas av detta är italienska kabeltillverkaren Prysmian som vi äger. Vi äger också franska Schneider Electric på detta tema. Inom byggmaterialsektorn äger vi Kingspan och Saint Gobain. Finns både ett stort behov av att både bygga hållbart och att renovera befintliga byggnader. På hållbarhetstemat äger vi också Atlas Copco. Deras kompressorer kommer att behövas för att producera grön vätgas. Vi gillar också Linde som tillverkar industrigaser.”

Ett annat tema är medelklassen i Asien.
”Konsumtionstillväxten kommer att vara mycket större i Asien under de kommande årtiondena än i USA eller Europa. De europeiska bolag som gynnas mest av detta är lyxbolagen. Den sektorn har dock gått väldigt starkt under senare år och vi tror att vi nu kommer att se en tillfällig paus i uppgången här. Vi minskade våra innehav i LVMH och Moncler under sommaren. Vi kommer sannolikt att köpa tillbaka dessa under de kommande tolv månaderna.”

Ni investerar i digital transformation. Då brukar man främst tänka på USA och amerikanska bolag. Hur gör ni det i Europa?
”De flesta associerar detta med techsektorn i USA och det stämmer till en stor del. Det finns dock exempel på bra techbolag i Europa också särskilt inom halvledarbranschen. Vi väger till exempel ASM, Infineon och STM.”

Ni är investerade i halvledarsektorn, men undviker ASML. Varför?
Vi är lite med försiktiga med ASML eftersom värderingen är hög. Vi tror dessutom att det kommer andra tekniker förutom litografiteknik för att krympa chipen framöver.”

Hur kommer det sig att ni äger Ryanair?
”Vi gillar Ryanair. Jag har följt Ryanair sedan starten 1999 och ägt dem sedan 2004. De har byggt ett fenomenalt nätverk. Det har i dag en fjärdedel av all flygtrafik i Europa. De har Europas modernaste flygplansflotta. De har lägst utsläpp per passagerarkilometer. Samtidigt är de det mest kostnadseffektiva flygbolaget i världen. Det har nu gått så långt att det är väldigt svårt för någon annan spelare att konkurrera med Ryan. De ger kunderna det lägsta priset och de lägsta koldioxidutsläppen som är möjligt idag. De kommer att fortsätta att växa och ur klimatsynvinkel borde vi vara nöjda med detta eftersom de är så effektiva jämfört med traditionella flygbolag. Det finns mycket att tycka om i Ryanair. De genererar runt 20 procents avkastning på eget kapital.”

Ni äger inga tyska banker och få tyska bolag generellt.
”Vi äger ju Linde som vi anser är ett tyskt bolag även om det är noterat i USA. Sedan tycker vi att de många regionalbankerna som inte har vinstintressen snedvrider den tyska bankmarknaden, därför är vi inte investerade i tyska banker även om de går bättre än tidigare. Vi är inte heller så intresserade av fordonssektorn med dess utmaningar och konkurrens från Kina och vi är heller inte intresserade av kemibranschen till följd av de höga gaspriserna. Det sammantaget gör att vi är underviktade Tyskland på landsnivå.”

Vad är din syn på den brittiska marknaden?
Runt 20 procent av fonden är investerad i Storbritannien. Vi äger dryckestillverkaren Diageo. De har inte gått särskilt bra i år. Gick väldigt bra under pandemin när folk köpte finare alkohol. Det har nu normaliserats och de lämnade en vinstvarning förra veckan.”

”Vi äger Shell och BP. De har gått starkt. Vi äger också London Stock Exchange och Astrazeneca. Vi äger inte brittiska banker på grund av politiseringen av bankväsendet.”

”Ett problem när man rör sig lite längre ner på bolagslistorna i Storbritannien bland medelstora eller små bolag är att likviditeten är dålig så att det varken går att köpa eller sälja bolagen. Vi ser de här tendenserna även i andra europeiska länder. Det verkar som om intresset för dessa mindre marknader har minskat kraftigt”, säger Niall Gallagher.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -