”Vi vill hitta hatade och ratade aktier"

Förvaltarintervju Kinesiska aktiemarknaden är historiskt lågt värderad. Snart väntar nya omgångar stimulanser samtidigt som sannolikheten för en väpnad konflikt med Taiwan är otänkbar. Det säger portföljförvaltaren Sam Bentley på Eastspring till Placera.

”Vi är överviktade Kina för att vi hittar många lågt prissatta värdebolag. På lång tid brukar värdebolag vara det mest framgångsrika sättet att investera i tillväxtmarknader. Vi är överviktade Kina, Brasilien och Mexiko. Vi är underviktade i den mer populära delen av tillväxtmarknaden till exempel den indiska marknaden.”

Varför är ni så positiva till Kina?

Nu är alla så bekymrade över Kinas tillväxt och den geopolitiska situationen. Om du ser på verkligheten så är Kina otroligt beroende av Väst så vi tror inte på en väpnad konflikt mellan USA och Kina om Taiwan. Man kommer att hitta ett sätt att lösa detta. Kinas tillväxt är inte längre 10 procent, men den ligger på 4,5 procent, vilket är betydligt mer än många andra länder.”


Sam Bentley.
 

Vad talar för den kinesiska aktiemarknaden?

”Kina har varit försiktiga med att stimulera ekonomin, men de kommer inte att låta ekonomin bli för svag så sannolikt kommer vi att få se stimulanser.”

Är det inte väldigt svårt att få någon att investera i Kina? Många säger att landet är oinvesterbart.

”Vi tycker inte att det är oinvesterbart. I USA vill man inte investera i Kina överhuvudtaget, i Europa är det lite mitt emellan och i Asien är det inga problem alls att investera i Kina. Så det är väldigt olika beroende på hur långt ifrån landet du är. Vid någon tidpunkt kommer även amerikaner att inse att det är möjligt att investera i Kina igen. Värderingarna är mycket låga. P/e-talen ligger på runt 10 och de bolagen vi investerar i ligger på ungefär hälften av det. Marknaden över lag handlas till rabatt historiskt sett.”

”Vi vill hitta hatade aktier som ingen vill köpa. Vårt senaste köp i Kina är e-handelsjätten Ali Baba som brukade handlas till ett p/e-tal på 30–40 i dag handlas bolaget till ett p/e-tal på 10.”

Varför är ni underviktade Indien?

”Alla älskar Indien idag och indiska marknaden är överprissatt. Vi tror inte att vi kan skapa särskilt mycket värde för våra kunder på den marknaden idag. Vi äger några indiska bolag men totalt sett är vi underviktade. Du måste vara mycket optimistisk för att investera där nu.”

Hur ser ni på den mexikanska marknaden?

”Mexiko brukade vara tillväxtmarknadernas älskling. Under de senaste fem åren har det inte varit så särskilt efter att Trump blev president. Nu håller det på att bli mer populärt igen. När produktionen flyttar tillbaka igen från Kina.”

Hur ser ni på andra tillväxtmarknader?

Vi är underviktade i Taiwan. Det beror på att vi inte äger TSMC. Vi sålde den när vi tyckte att den gick för starkt. Nu ser den mer intressant ut.”

”I Sydafrika har vi köpt in oss i ett nytt bolag. Det är ett konsumentvarubolag som heter Foschini Group. Sedan äger vi Naspers som ger oss rabatt på Tencent. Vi har ägt denna ganska länge. Vi ser nu att de försöker minska rabatten i bolaget.”

”Vietnam är intressant för att de gynnas av diversifieringen av produktionen bort från Kina. Det kommer att göra stor skillnad för Vietnam.”

Ni har valt nischen värdebolag på tillväxtmarknader. Hur kommer det sig?

”Vi är värdeinvesterare och screenar hela tillväxtmarknaden efter undervärderade värdebolag. Vi äger omkring 40 bolag. Det är väldigt få förvaltare som investerar i värdebolag på tillväxtmarknaderna. De allra flesta investerar i tillväxtbolag och kvalitetsbolag. 2000 till 2010 gick värdebolagen starkt. 2010 fram till 2020 gick värdebolag väldigt svagt. Nu är vi tillbaka igen i ett scenario där värdebolag har börjat gå starkt igen.”

Finns det några branscher ni gärna äger?
De flesta branscher har varit väldigt högt värderade. Vi har valt att investera i finanssektorn, energisektorn och i industribolag. Det är sektorer där vi hittar lågt prissatta värdebolag", säger Sam Bentley.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -