Börsen nära noll, Systemair stiger

Börsen Indexrörelserna var små på Stockholmsbörsen på torsdagen. Storbankerna, Sinch och Telia steg medan SBB och Boliden tappade mark.

Omkring klockan 13.00 hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,1 procent till 2.291 och aktier för 6,8 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Samtidigt var Frankfurts DAX index ned 0,2 procent och Paris CAC40 backade 0,1 procent.

Inom OMXS30 gick Boliden ned 2,2 procent. Aktien tyngdes av Morgan Stanleys nedgradering till undervikt (jämvikt). Morgan Stanley har även sänkt rekommendationen för SSAB, till jämvikt från övervikt. SSAB handlades ned 2,1 procent.

Svagt gick även SBB och Nibe, som backade 2,1 procent respektive 1,9 procent.

Storbankerna framstod däremot som vinnare för dagen. Nordea utvecklades starkast med en uppgång om 2,1 procent och de övriga tre steg med 1,0-1,6 procent.

Telia handlades upp 1,5 procent. BNP Paribas Exane har höjt sin rekommendation för aktien till neutral från tidigare underperform.

Ventilationsbolaget Systemair stärktes 4,5 procent på sin rapport. Omsättning och resultat för det gångna kvartalet var i linje med förväntningarna, och vd Roland Kasper uppgav i rapporten att han är försiktigt optimistisk till bolagets utveckling under resten av räkenskapsåret. Han hänvisade till att aktiviteterna i konsultledet och hos ventilationsentreprenörerna ökar igen.

Meko har beslutat genomföra effektiviseringar i Norge, som ska ge nettobesparingar på minst 66 miljoner kronor från 2025. Bilserviceföretaget handlades ned måttliga 0,5 procent.

Viaplay handlades upp 23 procent. Bolaget meddelade sent på torsdagskvällen att 61,4 procent av obligationsinnehavarna hittills uppgett att de avser att rösta för det aktuella rekapitaliseringsprogrammet. Enligt Viaplays kommunikationschef Emma Andersson krävs det dock att 90 procent stöder förslaget för att det ska bli verklighet.

Kontraktstillverkaren Hanza har tagit in 0,3 miljarder kronor i en riktad emission med kursen 85 kronor. Aktien backade 11 procent till 84:20 kronor.

Medicinteknikbolaget Qlife lyfte 83 procent under hög omsättning. Bolaget uppdaterade sin kommunikation kring ett tidigare meddelat samarbetsavtal med Hipro, och anger nu det potentiella framtida värdet av avtalet till upp emot 500 miljoner kronor.

Hexagon, som håller kapitalmarknadsdag på torsdagen i London med start klockan 13.30, upprepade sina finansiella mål inför eventet. Aktien rörde sig måttligt och var ned 0,2 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -