Det fortsätter att vara positiva tongångar på de flesta av världens börser och den svenska börsen placerar sig högt på vinnarlistan. I förra veckan steg den svenska börsen med 2,7 procent och uppgången från inledningen av november summerar nu till lite knappt 13 procent. Även Stoxx600 och S&P500 steg i förra veckan, men med mer modesta 1,3 respektive 0,2 procent.
Mot strömmen går den kinesiska börsen som fortsätter att tappa och nedgången i år summerar till lite drygt 13 procent. Lite extra oro för kinesisk ekonomi tillkom när mer tydliga deflationstendenser syntes i inflationssiffrorna för november. Inflationen sjönk till -0,5 procent, enligt lördagens siffror.
På ränteområdet kan noteras att de amerikanska marknadsräntorna steg något under veckan som gick. Den utlösande faktorn var en överraskande stark arbetsmarknadsrapport i fredags. Sysselsättningen steg något mer än väntat samtidigt som arbetslösheten sjönk. På marknaden gjordes visserligen tolkningen att det minskar chansen för en räntesänkning redan i mars men fortsatt räknar man med cirka fyra räntesänkningar under 2024. Dessutom tolkades arbetsmarknadssiffrorna som att chanserna för en amerikansk mjuklandning av ekonomi ökat.
Vi får se om Federal Reserve har en någorlunda likartad syn på utvecklingen när de kommer med sitt penningpolitiska besked på onsdagskvällen. Det ska dock sägas att marknadsaktörerna räknar med att Fed ska bekräfta bilden rakt av utan i första hand hoppas man på att centralbanken i alla fall ska styra i den riktningen.
En första försmak kring var räntebeskedet kan tänkas hamna får vi i samband med att de amerikanska inflationssiffrorna för november publiceras på tisdag.
Även i övrigt är det mycket som händer på centralbanksområdet i veckan som kommer. Bland annat Norges bank, Bank och England och ECB lämnar också penningpolitiska besked. Inte heller här väntas några förändringar av räntan så fokus kommer att ligga på de signaler som centralbanksföreträdarna väljer att skicka ut. Mjukast besked väntar från ECB som har kommit betydligt längre i att få ner inflationen.
Fredagens preliminära inköpschefsindex för december blir också en viktig temperaturmätare på tillstånden i ekonomierna.
För svenskt vidkommande är det framför allt inflationssiffrorna för november som är av högsta intresse. Inflationstakten vänta ha växlat ner ytterligare men fortsatt ligga kvar på en plågsamt hög nivå. Det lutar ändå åt att en mer dämpad inflationsutveckling lär sätta stopp för fler räntehöjningar från Riksbankens sida.
Måndag
Inflationssiffror från Danmark och Norge. I Danmark är inflationen under kontroll medan Norge fortfarande brottas med tämligen allvarliga inflationsproblem. Utfallet blir en viktig input inför det penningpolitiska besked som Norges bank ska lämna senare i veckan och där de väntas låta räntan ligga still.
Tisdag
Storbritannien har höga löneökningar vilket ställer till det för Bank of England inför deras räntebesked på torsdag men där de väntas låta räntan ligga still. Annars är det förstås fullt fokus på de amerikanska inflationssiffrorna i november. Den breda inflationen väntas ha dämpats något men kärninflationen väntas ligga kvar på, egentligen, obekvämt höga nivåer. Det här blir den sista viktiga datan som Federal Reserve får inför onsdagskvällens räntebesked så eventuella avvikelser från konsensusbilden kan ge en del utslag på finansmarknaden.
Onsdag
Den stora begivenheten är förstås kvällen penningpolitiska besked från den amerikanska centralbanken. De väntas låta räntan ligga kvar i spannet 5,25 till 5,50 procent så mycket av marknadensintresse lär riktas mot dels den efterföljande presskonferensen, dels mot de prognoser som de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén kommer att leverera. Hur tydliga kommer de att vara kring eventuellt kommande räntesänkningar?
Torsdag
Svensk inflation väntas ha fortsatt sjunka i november och givet mjukare signaler från riksbankshåll så lär det öka på sannolikheten att det inte blir några nya räntehöjningar. Räntebesked från Norges bank och Bank of England som bägge brottas med underliggande inflationsproblem. Huvudfokus ligger dock på ECB:s penningpolitiska besked där marknaden räknar med mjukare tongångar till följda v sjunkande inflation och en stapplande ekonomi.
Fredag
De preliminära inköpschefsindexen för december rullas ut på bred front. Små förbättringar men från en lång nivå väntas i Europa. Mest intressant är ändå de amerikanska indexen nu när marknaden tagit allt mer fasta på ett mjuklandningsscenario för ekonomin. Bekräftas den bilden och företagen tar det försiktigare med prishöjningar kan veckan få ett lyckligt börsslut.