Privatekonomi 2024: Så ändras skatten i år

Skatt Ömsom höjningar, ömsom sänkningar är att vänta för skatteåret 2024. Den höga inflationen gör att vissa skatter automatiskt blir rejält högre, medan indexeringen också pausats i vissa fall.

Att skatten på investeringssparkontot blir den högsta hittills i år har varit uppmärksammat. Höjningen baseras på statslåneräntan i november året före och betyder att den kommer att uppgå till 1,09 procent. Här kan du läsa mer om det.

Men det är inte den enda skatten som påverkas av inflationen och därför kan man vänta sig högre höjningar än och större belopp än vad man kanske varit van vid tidigare år.

Ett exempel på en indexerad skatt är elskatten där höjningen blir 4,5 öre per kilowattimme.

Skatten på bensin och diesel är också en indexerad skatt, men samtidigt har regeringen infört sänkningar. Det innebär att skatten sänks med 75 öre per liter på bensin och dieseln blir 15 öre dyrare. Plus det ska läggas till den sänkta reduktionsplikten som enligt regeringen kan göra bensinen cirka 50 öre billigare per liter och dieseln över 5 kronor billigare.

En indexering som uteblir är den statliga inkomstskatten. Den hålls kvar på 2023 års skiktgräns, vilket innebär att 300 000 fler kommer att betala statlig inkomstskatt jämfört med om pausen inte gjorts.

Den kommunala skatten uppgår i genomsnitt till 32,37 procent i år. Det är en genomsnittlig ökning med 13 öre. Trots det är det fler kommuner som sänker sin skatt – 23 jämfört med 13 som sänker.

Regionsskatten ökar med 10 öre. Dalarna, Stockholm och Örebro höjer, medan resten lämnar den oförändrad.

Begravningsavgiften ökar från 25,8 öre till 27,7 öre i områden där Svenska kyrkan sköter begravningarna, medan Stockholm och Tranås (där kommunen sköter begravningsverksamheten) har oförändrad avgift på 6,5 öre respektive höjs med 1 öre i Tranås. Här kan du läsa statistiken från SCB.

Den som är född 1957 har betalat mer skatt 2023 än man egentligen skulle ha gjort, men kommer att få detta återbetalat från 1 juli i år. Det gäller 3,2 miljarder kronor till sammanlagt 110 000 personer och de kommer inte kräva att man ansöker om pengarna. Det är en utebliven skattesänkning när pensionsåldern höjdes som är anledningen.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXSpotify och Soundcloud

 

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -