BofA: Skakade men inte rörda

Marknad Finansturbulensen i början av augusti har skakat om de stora investerarna men merparten räknar ändå med en mjuklandning som går hand i hand med offensiva räntesänkningar. Det visar BofA:s fondförvaltarenkät för augusti.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Det allt mer positiva humöret på finansmarknaderna fick sig en ordentlig törn kring månadsskiftet juli/augusti och kulminerade när Tokyobörsen rasade med 12 procent förra måndagen, för att studsa upp nästan lika mycket dagen därpå.

Utlösande faktorer bakom nedgången var en svag amerikansk sysselsättningssiffra och en oväntat stor räntehöjning från Bank of Japan. Den senare satte igång stora globala kapitalflöden när positioner i aktier och räntepapper som var finansierade med lån i Japan stängdes på kort tid.

Den senaste stora månadsvisa förvaltarenkäten från Bank of America har genomförts under perioden 2-8 augusti och fångar därmed till stor del in den stökiga perioden på marknaderna. Och det märks tydligt i den breda samlingsindikatorn över investerarhumöret (som summerar andelen kassa, aktieallokering och tillväxtförväntningar) där nivån i augusti faller från 5 till 3,7 på en 10-gradig skala.

Vad gäller kassan så har fondförvaltarna i flera månader hållit den nere i en positiv anda men nu stiger den något, från 4,1 procent i juli till 4,3 procent i augusti.

Alltjämt ganska offensivt givet BofA:s tumregel att nivåer över 5 procent indikerar lite väl stor optimism och kan ses som en köpsignal för aktier, medan nivåer under 4 procent utgör en säljsignal.

En siffra som också klättrat i augusti handlar om risken för en amerikansk recession. Tidigare i sommar har 15-20 procent av de svarande pekat ut detta som den största ”svansrisken”, det vill säga händelser som inte nödvändigtvis har så hög sannolikhet men som kan göra mycket skada om de inträffar.

I augusti är det 39 procent som ser detta som största risken, och därmed passeras ”geopolitiska konflikter” och ”högre inflation” i svansrisklistan.

Huvudscenariot är dock fortfarande att den globala ekonomin lyckas genomföra en mjuklandning det kommande året. Hela 76 procent av de svarande tror på det och hårdlandningslägret samlar bara 13 procent, en liten uppgång från 11 procent i juli.

Ett skäl till att mjuklandning är vad nästan alla räknar med är en ännu större tilltro till räntesänkningar under hösten i framför allt USA. Ungefär en tredjedel av förvaltarna ser framför sig fyra sänkningar från Fed i höst och nästan lika många tror på mer än fyra sänkningar.

Att Fed skulle låta bli att inleda en sänkningscykel är det ingen som tror på längre.

En indikation på att förvaltarna blivit mer försiktiga är dock att de har dragit ned rejält på övervikten mot aktier i sina portföljer. Nu ligger nettoövervikten i aktier på 11 procent mot 33 procent i juli. Det är den lägsta övervikten sedan januari i år.

Parallellt har förvaltarna viktat upp sin exponering mot obligationer till netto 8 procent, mot en undervikt förra månaden på 9 procent och närmare 20 procent i juni.

Martin Blomgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -