Hexagon: Lockar i tillväxtsvackan

Aktieanalys Nolltillväxt och bleka utsikter inför hösten har satt press på mätteknikbolaget Hexagons aktie. En försiktigare värdering än på länge gör aktien lockande.

I en rapportperiod där de flesta stora industribolagen i Stockholm infriade, eller med knapp marginal, slog vinstförväntningarna stack Hexagon ut med lägre siffror än vad analytikerna hade räknat med för både omsättning och vinst.

Visserligen handlade det inte om några enorma negativa avvikelser, minus 3 procent i båda fallen, men att tillväxten helt uteblev i andra kvartalet samtidigt som vd Paolo Guglielmini la fram en försiktig marknadssyn inför det tredje kvartalet bidrog till att pressa aktien.

Efter rapporten har kursen fortsatt ned ytterligare ett par kronor för att nu ligga kring 100-lappen och den forna kursraketen har inte varit något vidare glädjeämne för aktieägarna de senaste åren.

Nuvarande nivå på 100 kronor var ungefär vad aktien stod i även i slutet av år 2020 men sedan dess har bolaget växt rejält. Årsomsättningen på 3,8 miljarder euro för helåret 2020 har både organiskt och med hjälp av förvärv växt till 5,4 miljarder euro under senaste 12-månadersperioden och rörelsevinsten har gått från 787 miljoner euro till 1 234 miljoner, en vinstökning på nästan 60 procent.

Under årets första hälft visar däremot Hexagon inte upp någon tillväxt alls att prata om i vare sig omsättning eller vinst. Och vad som händer med värderingen i tillväxtbolag som slutar växa är att vinstmultiplarna säckar ihop, vilket nu även har drabbat Hexagon.

Från att länge ha legat på p/e-tal på höga 20, eller som under 2021 mellan 30 och 40, har den framåtblickande vinstmultipeln för kommande år krupit ned mot 20.

P/e-talet är med Hexagonmått ovanligt lågt

Onekligen ett intressant läge om det visar sig att den tillväxtsvacka som Hexagon har varit i sedan Ola Rollén, efter 22 år som vd, lämnade över till Paolo Guglielmini för ett och ett halvt år sedan visar sig vara just en svacka och inte en uthållig broms.

Det ska sägas att det inte är någon tacksam uppgift att försöka höja ribban ytterligare efter Rollén-åren med tanke på den förvandling som han gjorde med bolaget. Från mediokert verkstadskonglomerat till ett högteknologiskt datadrivet mjukvarubolag där brutto- och rörelsemarginalen successivt har rört sig uppåt till den högsta elitserien. Från bruttomarginaler kring 27 procent och en rörelsemarginal kring 6 procent när Ola Rollén tog över bolaget ligger Hexagon nu runt 67 respektive 29 procent.

Höga mål

De finansiella mål som Guglielmini har att sträva mot är en genomsnittlig årlig försäljningstillväxt om 8-12 procent mellan åren 2022-2026. Försäljningstillväxten ska uppnås genom en kombination av 5-7 procents organisk tillväxt per år och 3-5 procent genom förvärv.

Marginalmålet på minst 30 procent är högt, även om det är ett mål som justeras för förvärvsrelaterade avskrivningar, och det speglar den ökande andelen intäkter från mjukvara och en fokusering på höglönsamma applikationer.

Att Hexagon nådde en rekordhög bruttomarginal på över 67 procent och en rörelsemarginal på 29,5 procent under det andra kvartalet får sägas vara starkt med tanke på att intäkterna alltså var en besvikelse. Framför allt är det inom sektorerna fordon och bygg som bolaget känner av en svagare konjunktur nu och det är också dessa segment som förklarar den försiktiga synen på tredje kvartalet, där bolaget ser en stillastående organisk tillväxt.

Motståndskraftiga intäkter

Vad är det då Hexagon gör om dagarna som kan motivera de höga marginalerna? Förenklat så säljer man olika typer av avancerade sensorer som utför digitala mätningar i allt från laserscanners, drönare, luftburna kameror och koordinatmätmaskiner. Informationen behandlas sedan i bolagets mjukvarulösningar.

Kunderna hittar man inom bland annat lantmäteri, byggsektorn, offentlig säkerhet, gruvor och jordbruk, industriell tillverkning och konsumentelektronik – kort sagt överallt där mer exakta mätningar av små partiklar ända upp till mätningar på planetnivå kan effektivisera och automatisera verksamheten hos en kund.

Det kan handla om att rita upp exakta 3D-kartor, positioneringstjänster i realtid, mjukvara för CAD/CAM (computer-aided design/computer-aided manufacturing) eller att skapa en ”digital tvilling” av en hel tillverkningslina där simuleringar och misstag kan göras digitalt innan den fysiska produktionen körs igång, för att ta några exempel.  

Ur ett investerarperspektiv är det också intressant att mäta varifrån intäkterna kommer och numera utgör mjukvara och tjänster över 60 procent, medan resterande del definieras som sensorer och robotteknologi. Intäkter som bedöms vara återkommande, typiskt sett mjukvaruabonnemang, står för 41 procent vilket är en krockkudde när den mer konjunkturkänsliga produktförsäljningen möter motvind.

Den motvind som det andra kvartalet avslöjade har som nämnts satt sitt avtryck i aktiekursen och även i analytikernas förväntningar, som har hyvlats ned något efter rapporten. Särskilt oroliga för det långsiktiga caset med fortsatt höga och något stigande marginlarer kombinerat med relativt hög tillväxttakt är de dock inte att döma av konsensusbilden de kommande åren.

  2023A 2024E 2025E 2026E
Omsättning, MEUR 5435 5521 5924 6379
Rörelsemarg. Just. % 29,4 28,1 29,0 29,5
Vinst/aktie, euro 0,32 0,39 0,46 0,51
Utdelning/aktie, euro 0,13 0,14 0,15 0,16
P/e-tal   22,4 19,1 17,2
Ev/ebit   17,3 15,1 13,4
Källa: S&P Global        

 

Senast Placera analyserade Hexagon var för drygt tre år sedan och då landade vi i att Hexagon var väldigt väl positionerat, men att en ovanligt hög värdering (med ett p/e-tal som då låg över 30) tillsammans med en utgående 5-årsplan och en eventuell vd-sorti inte gjorde tajmingen för ett köp rätt.

Nu är den kortsiktiga trenden lite blekare, men å andra sidan är värderingen för första gången på länge inte avskräckande. Med chans för en återgång till tillväxt igen nästa år och med utväxling på de besparingar man genomför i år samt den i grunden starka ställningen i ett attraktivt segment börjar aktien locka oss.

Såvida inte marknaden klappar ihop i höst så blir nog inte Hexagon så mycket billigare och då kan nuvarande svacka visa sig vara ett bra ingångsläge för den investerare som hänger kvar in i nästa tillväxtfas, när den nu kommer. Vi sätter köp.

Martin Blomgren

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Hexagon B Köp 102,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -