FED
UNDERLIGGANDE INFLATION STÖRSTA UTMANINGEN - WILLIAMS (Direkt)

2022-10-03 21:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Trots några tecken på lättad inflation, har underliggande pristryck för mycket momentum och kommer sannolikt fortsätta att kräva en period av högre räntor.

Det sade Fed-chefen i New York, John Williams, enligt Wall Street Journal.

Ekonomin ser redan några av effekterna från Feds åtgärder för att minska efterfrågan, däribland högre lånekostnader och bolåneräntor samt fallande aktiekurser, vilket har blivit betydligt mindre stöttande för konsumtion, sade han.

Att få ned inflationen till två procent kommer dock ta tid, då pristryck har spridit sig genom landets ekonomi.

"Mer åtstramande penningpolitik har börjat att kyla ned efterfrågan och minska inflationstrycket, men vårt arbete är inte klart", uppgav han och tillade att lägre råvarupriser och förbättrade leveranskedjor borde bromsa inflationen för många varor.

"Tyvärr är det allt för de goda nyheterna om inflation. Faktum är att lägre råvarupriser och minskade leveranskedjeproblem inte kommer att vara tillräckligt för att få ned inflation till vårt tvåprocentsmål", fortsatte han.

John Williams poängterar också att efterfrågan på varaktiga varor fortsätter att vara väldigt hög trots förbättrade leveranskedjor.

Underliggande inflation har ökat fort och det är osannolikt att den skulle minska om inte Fed agerar med räntehöjningar.

"Däri ligger vår största utmaning. Inflationstrycken har blivit brett baserade på ett brett utbud av varor och tjänster. Efterfrågan på arbetskraft och tjänster överstiger det tillgängliga utbudet stort. Detta resulterar i en bred inflation, som kommer ta längre tid att få ned", förklarade Fed-chefen.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -