RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR STABILA, EURON STÄRKTES ÖVER 1:08 (Direkt)

2024-04-03 16:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visade små nettorörelser på onsdagen samtidigt som euron stärktes över 1:08 mot dollarn efter svagare tjänste-ISM från USA än väntat på eftermiddagen. Tidigare på onsdagen kom preliminär inflationsstatistik för eurozonen in lägre än väntat.

Svenska räntor stängde 2-4 punkter högre medan kronan stärktes med 1 öre mot euron och 4 öre mot dollarn, till 11:54 respektive 10:68.

Inflationstakten (HIKP) i euroområdet sjönk till 2,4 procent i mars jämfört med 2,6 procent i februari, enligt Eurostats snabbestimat.

Väntat var en preliminär inflation på 2,6 procent, enligt Trading Economics konsensusprognos.

Även kärninflationen sjönk lite mer än väntat, till 2,9 procent från 3,1 procent i februari. Här var förväntningarna 3,0 procent.

ECB-rådsledamoten Pablo Hernandez de Cos kallade statistiken positiva nyheter och han tror att ECB nu kan börja sänka räntan i juni.

Tidigare på dagen sade ECB-rådsledamoten Robert Holzmann i en intervju med Reuters att ECB kan börja sänka styrräntan i juni eftersom inflationen kan sjunka snabbare än väntat, men ECB bör inte gå allt för långt före Federal Reserve eftersom det skulle minska kraften i lättnaderna.

"April finns inte på min radar… I juni har vi mer information", sade han.

Oxford Economics noterade att nedgången i kärninflationen helt drevs av en svagare inflation för industrivaror exklusive energi, eftersom tjänsteinflationen låg kvar på 4 procent, precis som den gjort de senaste fem månaderna. Arbetsintensiteten i tjänsteproduktionen och den förhöjda löneutvecklingen gör att tjänsteinflationen visar sig vara mycket envisare än inflationen för kärnvaror.

"Vi tror att ECB kommer att börja med räntesänkningar i juni. Medan kärninflationen lättade, gör tjänsteinflationens envishet och önskan från ECB om mer lönedata en räntesänkning i april osannolik", skrev de.

Capital Economics räknar med att tjänsteinflationen kommer att falla tillbaka i april, när effekterna av den tidiga påsken vänds i sin motsats. Commerzbank pekade däremot på att den underliggande inflationen stigit kraftigt sedan början av året, ett faktum som nedgången i mars inte kan gömma. De tror att den fortsatt höga inflationstakten kommer att få ECB att omvärdera antalet sänkningar under året.

USA-räntorna vände ned något från höga nivåer efter svensk stängning på tisdagen, men på onsdagen fortsatte de svagt uppåt i längre löptider.

Räntorna steg efter att ADP-rapporten över sysselsättningen i privat sektor kommit in högre än väntat, på +184.000 mot väntade +148.000. Dessutom reviderades föregående månad upp.

Nela Richardson, chefekonom på ADP, sade i en kommentar att mars var överraskande inte bara för löneökningarna, utan för de sektorer som hade dem. De största ökningarna för de som bytt jobb var inom bygg, finansiella tjänster och tillverkningsindustrin.

"Inflationen har kylts av men våra data visar att lönetrycket stiger inom såväl varor som tjänster", tillade hon.

ISM:s tjänste-PMI för mars nådde däremot inte upp till förväntningarna utan sjönk till 51,4, från 52,6 i februari. Utfallet var det lägsta på tre månader. Väntat var en liten uppgång till 52,7.

Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, sade till CNBC att den amerikanska ekonomin bibehåller sitt momentum, och även om det sker en inbromsning så sker den mycket gradvis. Fed bör avvakta och han upprepade att han bara ser en räntesänkning i år. Det vore lämpligt att den sker under fjärde kvartalet givet att ekonomin utvecklas som väntat.

På onsdagskvällen ska Fed-chefen Jerome Powell tala om ekonomiska utsikter.

På tisdagskvällen antydde två regionala Fed-chefer, Loretta Mester och Mary Daly, att de fortsatt kan se tre räntesänkningar i år.

Enligt ING Economics är dollarn vid ett vägskäl och nästa stora händelse kommer att bli huruvida investerare sänker sina prognoser för Feds räntesänkningar i år från tre till två.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -