KINNEVIK
AIRA VÄRDERAS ANNORLUNDA ÄN NIBE - VD (Direkt)

2024-04-18 11:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Värderingen på värmeteknikbolaget Nibe har mer än halverats under det senaste året och med drygt 30 procent sedan årsskiftet. Samtidigt väljer Kinnevik att skriva upp värdet på den potentiella konkurrenten Aira.

Enligt investmentbolaget beror värdehöjningen om 4 procent av Aira på valutaförändringar, enligt delårsrapporten för det första kvartalet.

I övrigt ligger värderingen "i linje med värderingen i Airas finansieringsrunda om 145 miljoner euro som leddes av Kinnevik, Altor och Temasek i januari 2024", heter det. Kinneviks ägarandel är 7 procent.

Jämförelsen med Nibe är inte helt rättvisande enligt Kinneviks vd Georgi Ganev. Dock skriver Kinnevik i rapporten att Aira bland annat värderas utifrån försäljningsmultiplar kalibrerade mot tillverkare av energilösningar som exempelvis Nibe.

"Aira är ett bolag som är extremt ungt. Tittar vi på utvecklingen kommer vi i procentuella tal se fantastiska tillväxttal de kommande kvartalen och åren, men det är från låga volymer, och då värderas Aira på ett annat sätt. Vi anser inte att den plan som satts för Aira har förändrats någonting under det här kvartalet", säger Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt.

Aira väntas starta produktionen av sina egna värmepumpar i Polen under 2024.

"Än så länge har bolaget sålt mer standardiserade värmepumpar från andra tillverkare. Under det här året kommer det rulla ut komponenter från fabriken i Polen. Det har redan kommit ut en första värmepump, men den har inte installerats hos slutkund ännu. Så det kommer komma i närtid under året", fortsätter Georgi Ganev.

Under torsdagen uppgav Svenska Kyl & Värmepumpföreningen att värmepumpsförsäljningen på den svenska marknaden minskade med 43 procent i det första kvartalet.

Gustaf Andersson +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Kinnevik B - I dag

{point.key}

NIBE Industrier B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -