Billerud
Rejäl kursuppgång i Billerud på skrotade planer (Finwire)

2024-05-21 14:47

Förpackningsbolaget Billeruds aktie stiger kraftigt med drygt 11 procent på tisdagen sedan bolaget skrotat planer på konvertering av ett pappersbruk i Nordamerika.

Billeruds jätteförvärv av amerikanska Verso för 825 miljoner dollar, som presenterades i slutet av 2021 fick ett beskt mottagande på aktiemarknaden. Förvärvet innebar visserligen att Billerud fick ett ben på den nordamerikanska marknaden men också att man stod inför stora investeringar då viss produktionen av bestruket papper var tänkt att konverteras till kartongtillverkning.

En analytiker som var kritisk var Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer som i i höstas ville att Billerud tänkte till kring köpet av Verso. Han förespråkade att ombyggnadsplanerna skjuts upp och att bolaget istället prioriterar kassaflödet.

”Man måste nog ta till sig lite av att marknaden har varit extremt hård i sin dom över det här strategiska skiftet. En viktig faktor är att Billeruds börsvärde är runt 20 miljarder kronor – investeringen är runt hälften av det”, sade Kopfer till Dagens industri.

Billeruds strategi för Verso var att bygga om dess två pappersbruk till kartongproduktion. Det definitiva beslutet kom dock att skjutas upp kort innan bolaget gick ut med att man sparkar sin vd Christoph Michalski i slutet av juni 2023, skrev Di i början av oktober.

I dag kom alltså beskedet att styrelsen för Billerud har beslutat att avbryta planerna på att konvertera sitt bruk i Escanaba, USA, till produktion av förpackningskartong. I stället ska fokus ligga på att stegvis skifta produktmixen i Nordamerika mot förpackningsmaterial med en måttlig investeringsnivå.

Billerud
Senast betalt 112,30
Kursförändring i dag 11,3%
Högst i dag 113,70
Lägst i dag 100,30
Kursförändring YTD 9,7%
Kursförändring 1 vecka 14,8%
Kursförändring 1 mån 13,7%
Kursförändring 3 mån 26,9%
Kursförändring 1 år 15,2%
52 veckorshögsta 113,70
52 veckorslägsta 79,00
Källa: Factset


Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Billerud - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -