SKAGEN Kon-Tiki
SKAGEN Kon-Tiki minskade 3,19 procent i maj - initerat position i Hana Financial Group (Finwire)

2024-06-13 12:01

Fonden SKAGEN Kon-Tiki A minskade 3,19 procent i maj, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 3,64 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 10,20 procent och är därmed bättre än index som har ökat 7,92 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Fredrik Bjelland, Cathrine Gether och Espen Klette.

Globala aktiemarknader steg i maj, mätt i amerikanska dollar, då optimism kring den starka efterfrågan på artificiell intelligens lyfte aktiekurserna för amerikanska teknikbolag och andra AI-bolag.

Aktier på tillväxtmarknader utvecklades däremot relativt sämre. Men AI-temat förblir en viktigt trend även på tillväxtmarknader, vilket man kan se genom att den taiwanesiska marknaden levererade starkast avkastning under förra månaden men även hittills i år bland tillväxtmarknader.

Den främsta bidragsgivaren till fondens utveckling under månaden var sydkoreanska Cosmax. Bolaget levererade ett starkare resultat än väntat då man fortsätter att dra nytta av en strukturell tillväxttrend med tanke på den globala skönhetsmarknadens ökande efterfrågan.

Vidare bidrog även det kinesiska finanskonglomeratet Ping An Insurance positivt efter att man gynnats av ett förbättrat marknadssentiment. LG Electronics stärktes av ett ökat fokus från marknaden på bolagets exponering mot AI genom dess kylsystem för datacenter.

I den negativa vågskålen fanns istället Samsung Electronics, samt flertalet brasilianska bolag som föll efter en generell marknadsnedgång i landet på grund av ett turbulent politiskt läge. Samsung Electronics aktiekurs föll i slutet av månaden då en fackförening som representerar cirka en femtedel av de anställda utlyste strejk efter att löneförhandlingarna brutit samman.

När det gäller fondens portföljaktivitet under månaden valde man att initiera en position i koreanska Hana Financial Group samt att avyttra innehavet i amerikanska Phinia.

Gällande Hana skriver förvaltarna att koreanska finansbolag handlas till en bråkdel av sina bokförda värden på grund av historiskt svaga vinster, oklar policy för avkastning till aktieägarna och upplevda risker för tillgångarnas kvalitet. Förvaltarna ser tecken på att alla tre motvindarna håller på att vända, medan värderingen fortfarande ligger på låga nivåer.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Cnooc, Ping An Insurance och Alibaba de största innehaven med exponeringar om 6,9, 6,2 respektive 5,9 procent.

SKAGEN Kon-Tiki A, % maj, 2024
Fond MM, förändring i procent -3,19
Index MM, förändring i procent -3,64
Fond i år, förändring i procent 10,20
Index i år, förändring i procent 7,92

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

SKAGEN Kon-Tiki - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -