KRAV 4,2% LÖNEÖKNING 1-ÅRIGT AVTAL-INDUSTRIFACK (NY)


4 november, 2024

(Tillägg: i stycke fyra samt från stycke nio)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Facken inom industrin kräver i sin plattform inför avtalsrörelsen löneökningar på 4,2 procent i ett ettårigt avtal och en låglönesatsning för LO-facken.

Det framkom vid en pressträff på måndagen där Facken inom industrin presenterade sitt gemensamma lönekrav inför 2025 års avtalsrörelse. Vid pressträffen medverkade förbundsordförandena för IF Metall, Marie Nilsson, Unionens Peter Hellberg, Sveriges Ingenjörers Ulrika Lindstrand, för GS Per-Olof Sjöö samt Eva Gouvelin, Livs.

I plattformen finns också krav på avsättning till arbetstidsförkortning i enlighet med de olika system som redan finns inom industrin, övertidskompensation till deltidsanställda samt rätt till förskottssemester

De motiverar kraven med den positiva utvecklingen av konkurrenskraften, den goda lönsamheten i svenska industriföretag och den höga sysselsättningen i Sverige och av löneutvecklingen i Europa.

I en debattartikel i Dagens Nyheter på måndagen skrev de fem att fackförbunden inom industrin ser goda skäl att hålla fast vid löneökningstakten på 7,4 procent under två år. De betonade vikten av att fortsätta en löneutveckling som gynnar både reallöneökningar och Sveriges konkurrenskraft.

Utöver löneökningar lyfte facken fram behovet av en fortsatt arbetstidsförkortning, där de modeller som redan finns stärks, exempelvis tidbanker och deltidspensioner.

Fackförbunden skrev även att ansvaret nu vilar tungt på arbetsgivarna inför kommande förhandlingar efter årsskiftet. En alltför låg löneökningstakt riskerar hota den stabilitet som byggts upp på arbetsmarknaden.

För att säkerställa att reallönerna kan fortsätta öka utan att hota inflationsmålet eller konkurrenskraften, uppmanade facken arbetsgivarna att ta sitt ansvar i förhandlingarna.

Marie Nilsson, IF Metall, sade vid pressträffen att de är övertygade om att alla vinner på att industriavtalet upprätthålls.

Eva Govelin, Livs, framhöll att utvecklingen i svensk industriproduktion och investeringar i tillverkningsindustrin varit stark, även om investeringarna minskat hittills i år.

Bruttovinstandelen har varit stark liksom exporttillväxten i förhållande till exportmarknadstillväxten.

Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer, lyfte fram att arbetskraftskostnaderna i den svenska industrin låg tydligt under EU-snittet 2023, och långt under Tysklands.

"Vår slutsats är att vår konkurrenskraft tydligt har stärkts de senaste åren", sade hon och tillade att sysselsättningsgraden på det stora hela ser "väldigt bra ut", med undantag från byggsektorn. Många företag har dessutom fortsatt ett stort behov av arbetskraft.

Peter Hellberg, Unionen, talade om att inflationen åter är vid målet samtidigt som vi ser reallöneökningar redan i år.

Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS, konstaterade att "det man kan utgå ifrån att våra motparter börjar se väldigt dystert på läget och också på framtiden".

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.

KRAV 4,2% LÖNEÖKNING 1-ÅRIGT AVTAL-INDUSTRIFACK (NY) - Placera.se