Fonden Lannebo High Yield minskade 0,7 procent i april, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 0,9 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 0,8 procent och är därmed sämre än index som har ökat 1,3 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Katarina Ponsbach Carlsson och Karin Haraldsson.

Inledningsvis skriver förvaltarna att april inleddes med hög volatilitet, stigande kreditpremier och fallande börser.

"Allt fokus låg på Trumps införande av tullar på världens länder. Osäkerheten i världsekonomin kommer vi få leva med framöver och än så länge är det svårt att veta hur tullarna kommer påverka bolagen", skriver förvaltarna.

Under månaden avtog dessutom aktiviteten på de nordiska primärmarknaderna helt, även om den beskrivs ha ökat något igen mot slutet av månaden.

"Kreditmarknaden stabiliserade sig också och kreditpremierna minskade men ligger fortfarande på högre nivåer än i mars vilket ger en högre förräntningstakt i fonden. På grund av marknadsläget deltog vi inte i några emissioner men vi utnyttjade det svaga marknadsläget för att öka i några befintliga innehav."

Vidare höll Riksbanken styrräntan oförändrad på 2,25 procent i mars och meddelade att inflationstrycket går i linje med en inflation på runt 2 procent, men har beredskap att agera framöver om inflations- och konjunkturutsikterna skulle förändras. En sänkning under juni eller augusti prisas nu in av marknaden, enligt förvaltarna.

Även räntemarknaden var turbulent under månaden och en svensk 5-årig statsobligation sjönk från 2,3 till drygt 2 procent under månaden. Stibor 3 månader minskade samtidigt från 2,4 till 2,3 procent.

"Vi behöll samma struktur som tidigare i fonden. Både kreditdurationen, den genomsnittliga löptiden på samtliga innehav i fonden, och räntedurationen, mätt som den genomsnittliga räntebindningstiden, var i princip oförändrade under perioden. Vi valutasäkrar all utländsk valutaexponering mot svenska kronor."

Förvaltarna uppger att den årliga förräntningstakten nu uppgår till drygt 6,2 procent efter avgifter, givet oförändrat ränteläge.

Vid månadsskiftet var fondens största innehav Swedbank, Corem Property Group och B2 Impact med portföljvikter om 3,9, 3,9 respektive 3,3 procent.

Fonden hade störst exponering mot Sverige, Norge och Finland, med vikter om 51,1, 20,8 respektive 8,0 procent.

Lannebo High Yield, %
april, 2025
Fond MM, förändring i procent
-0,7
Index MM, förändring i procent
-0,9
Fond i år, förändring i procent
0,8
Index i år, förändring i procent
1,3


Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Ämnen i artikeln

Lannebo High Yield

Senast

148,53

1 dag %

0,05%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,01%

Senast

2 448,97

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.