Fonden Lannebo High Yield steg 0,2 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 1,5 procent och är därmed sämre än index som har ökat 2,2 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Katarina Ponsbach Carlsson och Karin Haraldsson.

Inledningsvis uppger förvaltarna att aktiviteten på den svenska primärmarknaden fortsatt var god i mars, trots viss avmattning globalt till följd av geopolitisk oro. Kreditpåslagen ökade främst i Europa och USA, medan rörelserna i Sverige var begränsade.

Fonden deltog i flera emissioner under månaden. Bland annat investerades i en ny obligation från Geveko, som är verksamt inom vägmarkeringar och trafiksäkerhetslösningar. Obligationen löper i knappt fyra år och ger i dagsläget en ränta på cirka 7 procent.

Förvaltarna lyfter även investeringen i Tempcon, ett ledande svenskt logistikbolag inom temperaturkontrollerade transporter. Obligationen löper över fyra år med en kupongränta på drygt 7,5 procent.

Fonden deltog också i emission från det finländska byggbolaget YIT. Trots tidigare svag byggkonjunktur har bolaget stärkt lönsamheten under 2024 genom kostnadsbesparingar. Den treåriga obligationen löper med en kupong på cirka 7 procent.

Förvaltarna uppger att fastighetsbolaget Trianon löste in sina obligationer till överkurs under månaden, vilket också påverkade fondens avkastning positivt.

Riksbanken behöll som väntat styrräntan på 2,25 procent. Bedömningen är att inflationsmålet är nått, men att man är beredd att agera vid förändrade konjunkturutsikter. Den svenska femårsräntan steg från 2,1 till 2,3 procent och Stibor 3-månader ökade till 2,4 procent.

Fonden bibehöll sin struktur med låg ränteduration, vilket fungerar som skydd mot stigande räntor. Kreditdurationen var oförändrad och all valutaexponering är fortsatt säkrad mot svenska kronor.

Trots ränteuppgången har de korta räntornas nedgång påverkat avkastningsförväntningarna något. Förvaltarna uppger att den årliga förräntningstakten nu uppgår till drygt 5,5 procent efter avgifter, givet oförändrat ränteläge.

Vid månadsskiftet var fondens största innehav Swedbank, Corem Property Group och B2 Impact med portföljvikter om 3,5, 3,3 respektive 3,2 procent.

Fonden hade störst exponering mot Sverige, Norge och Finland, med vikter om 50,0, 20,9 respektive 7,2 procent.

Lannebo High Yield, %
mars, 2025
Fond MM, förändring i procent
0,2
Index MM, förändring i procent
0,4
Fond i år, förändring i procent
1,5
Index i år, förändring i procent
2,2


Oskar Landin
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.‌

Ämnen i artikeln

Lannebo High Yield

Senast

148,53

1 dag %

0,05%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,01%

Senast

2 448,97

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.