STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna inledde veckan lägre, med tyska räntor 6-8 punkter ned, börserna var dämpade och euron aningen starkare mot dollarn på 1:168.

Kronan stärktes samtidigt 3 öre mot euron till 11:22 och 4 öre mot dollarn till 9:61.

Statistikagendan var tunn och investerarna försökte tolka nya uttalanden kring tullarna från Trump-administrationen.

I fredags kväll rapporterade Financial Times att Trump nu förespråkar ett generellt tullpåslag på 15-20 procent i alla handelsavtal med EU. Och enligt tidningen överväger Trump-administrationen dessutom att införa en så kallad "ömsesidig" tullsats som skulle överstiga 10 procent, även i händelse av att ett avtal nås.

På söndagen sade USA:s handelsminister Howard Lutnick till CBS att han är övertygad om att ett avtal med EU kan nås, men bekräftade att 1 augusti är en hård deadline – därefter träder tullarna i kraft.

Och på måndagen sade USA:s finansminister Scott Bessent till CNBC att det verkar som att EU blivit mer engagerade i att vilja ha ett avtal. Samtidigt framhöll han att kvaliteten på avtalen är det viktiga, inte timingen.

EU:s medlemsländer väntas mötas redan i veckan för att ta fram ett åtgärdspaket om förhandlingarna skulle bryta samman.

Trump uppgavs vidare ha avfärdat uppgifter om att finansminister Scott Bessent skulle ha varnat för negativa marknadsreaktioner vid en eventuell avsättning av Fed-chefen Jerome Powell.

Bessent själv kritiserade på måndagen också Fed och sade att de gjort mycket fel, men att det till syvende och sist är Trump som beslutar vad som ska hända med Powell. Enligt finansministern har inflationen varit låg och siffrorna "fantastiska".

Efter svensk stängning i fredags sade Fed-chefen i Minnesota, Austan Goolsbee, att det ständiga "droppandet" av nya tullbesked undergräver idén om att tullar endast har en engångseffekt på priserna.

Goolsbee uppgav vidare att utan tydlighet kring var tullnivåerna till slut landar, behöver centralbanken mer tid för att avgöra om en räntesänkning är motiverad.

På handelstemat kritiserade vidare Kina på måndagen skarpt den senaste omgången EU-sanktioner mot Ryssland, eftersom de nu även slår mot kinesiska företag och banker.

Kinas handelsdepartement uppgav, enligt Bloomberg News, att åtgärderna "allvarligt skadar handels-, ekonomiska och finansiella band" mellan länderna, och att Kina kommer att vidta nödvändiga motåtgärder för att "skydda de legitima rättigheterna och intressena för kinesiska företag och finansinstitutioner".

Söndagens val till Japans överhus resulterade i ännu ett svagt valresultat för premiärminister Shigeru Ishiba.

Ishibas Liberaldemokratiska parti (LDP) säkrade 47 mandat i överhusvalet – tre färre än vad som krävdes för majoritet i den 248 platser stora kammaren, där hälften av platserna stod på spel. Valresultatet innebär inte att regeringen automatiskt faller, men ökar pressen på Ishiba, som redan i oktober förlorade kontrollen över underhuset.

Ishiba meddelade att han avser sitta kvar trots bakslaget och handlare fokuserar nu på de politiska följderna, då det är första gången sedan 1955 som en LDP-ledare styr utan majoritet i någon av de två kamrarna.

Japanska marknader höll stängt för helgdag på måndagen, men yenen stärktes mot dollarn. Vid svensk stängning stod den i 147:4 mot dollarn, jämfört med 148:4 samma tid i fredags.

ING Economics avrådde från att läsa in allt för mycket i yen-förstärkningen, eftersom osäkerheten helt klart är på uppåtgående på grund av valresultatet.

USA-räntorna handlades också lägre på måndagen än vid svensk stängning i fredags, med tvåårsräntan 4 punkter ned till 3,85 procent och tioåringen 8 punkter lägre på 4,36 procent.

Ledande indikatorer sjönk 0,3 procent i juni, väntat var -0,2 procent. För maj reviderades indikatorerna upp något, från -0,1 procent till oförändrade.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt

Rapportperioden

Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.