Den verkliga motorn för börsen
Jag ska inte såga Friedman helt och hållet. Bank for International Settlements (BIS) visar att penningmängdens koppling till inflationen visserligen är svag i låginflationsmiljöer, men att den blir starkare när inflationen redan är hög. Dock är riktningen oklar: är det penningmängden som driver inflation, eller inflationsförväntningarna som ökar efterfrågan på pengar?
Bank of Englands förre chef Mervyn King – för övrigt också en av mina idoler – hävdade att den explosiva monetära expansionen i samband med pandemin var en varningssignal för den inflationschock som senare skulle komma. Men även King har fel. Det var inte sedelpressen som drev inflationen, utan en unik kombination av pandemistimulanser, produktionsstörningar, energikris och krig. Det verkar de flesta eniga om idag.
"När sedelpressarna tystnar" är alltså ingen skräckfilm för börserna. Äntligen kan vi nu i stället höra ljudet från en ekonomi som står på egna ben. Det som händer – och fortsätter hända – är snarare tecken på att ekonomin klarar sig utan konstgjord andning. Den verkliga motorn för börsen är inte centralbankernas balansräkningar, utan vår förmåga till innovation, tillväxt och effektivt kapitalutnyttjande. Det är där placerarnas fokus bör ligga framåt.
Robert Bergqvist är seniorekonom på SEB.
Detta är en krönika från en fristående kolumnist. Analys och ställningstagande är skribentens.