STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Såväl svenska räntor som kronan har rört sig marginellt på torsdagsförmiddagen efter att Riksbanken som väntat lämnat styrräntan oförändrad men flaggat för nedåtrisker. Övriga europeiska räntor är också stabila, med en lätt dragning uppåt, medan euron har försvagats strax under 1:13 mot dollarn.

Riksbanken lät styrräntan som väntat ligga stilla på 2,25 procent, och konstaterar att den ökade osäkerheten i omvärlden gör att konjunkturutsikterna ser något svagare ut än i prognosen i mars, medan effekterna på inflationen är mer svårbedömda.

Enligt direktionen är penningpolitiken för närvarande väl avvägd och det är klokt att invänta mer information för att få en tydligare bild av utsikterna.

"Direktionen bedömer att det är något mer troligt att inflationen blir lägre än att den blir högre än i marsprognosen. Det skulle i så fall kunna tala för en något lättare penningpolitik framöver", skriver Riksbanken.

Flera analytiker bedömer att Riksbanken öppnar för en sänkning i juni.

SEB tycker att Riksbanken var mer uttalad om ytterligare lättnader framöver än vad de hade räknat med och pekar på att Riksbanken i sitt pressmeddelande drar slutsatsen att inflationen fortfarande är hög men att ny information ger stöd åt att uppgången är tillfällig.

SEB:s tolkning är att "direktionen skickar en stark signal om att den är redo att sänka räntan om det inte kommer en stor överraskning av inflationen eller tillväxten inför den penningpolitiska rapporten i juni".

"Vi tror därför att det finns en hög sannolikhet att Riksbanken kommer att genomföra en räntesänkning i juni, i linje med vår prognos som presenterades tidigare i veckan", fortsätter de.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson tycker dock att det faktum att Riksbanken skriver att penningpolitiken är "väl avvägd" och att det är klokt att vänta på ytterligare information minskar sannolikheten för en räntesänkning i närtid.

"Vi tror att den svenska ekonomin är relativt motståndskraftig. Dessutom är vår inflationsprognos i linje med Riksbankens syn för i år. Vi står fast vid vår uppfattning att Riksbanken kommer att hålla styrräntan oförändrad på 2,25 procent framöver", skriver Isaksson.

Business Swedens exportchefsindex sjönk till 46,4 under det andra kvartalet från 49,9 föregående kvartal och chefekonomen Lena Sellgren konstaterar att vi aldrig haft en större handelspolitisk osäkerhet i USA än vad vi ser nu, det kommer att slå mot den globala ekonomin och det syns även i exportchefsindex.

Ett fall för såväl nuläge som prognos var ändå väntat, enligt Sellgren.

Norges Bank lämnade också, som väntat, sin styrränta oförändrad på 4,50 procent och upprepade det tidigare budskapet att räntan troligen kan sänkas under loppet av året.

Kommittén bedömer att det fortfarande finns behov av en åtstramande penningpolitik för att få ner inflationen till målet inom rimlig tid. Om räntan sänks för tidigt kan prisökningarna fortsätta i snabb takt.

De tillägger samtidigt att en för hög ränta å andra sidan kan dämpa ekonomin mer än nödvändigt för att få ner inflationen.

Bank of England publicerar sitt räntebesked vid lunchtid och väntas sänka styrräntan med 25 punkter till 4,25 procent eftersom handelskriget hotar ekonomin.

Donald Trump skrev på sociala medier att han på torsdagen ska offentliggöra ett "stort handelsavtal med ett stort land", vilket flera tidningar uppger är Storbritannien. Det gav lite stöd åt pundet, men också börsterminerna i USA.

Under morgonen visade statistik att den tyska industriproduktionen ökade mer än väntat i mars. Den steg med 3,0 procent från månaden före, förväntningarna låg på +0,8 procent.

Under den senaste tremånadersperioden var industriproduktionen upp med 1,4 procent, vilket innebar att den tyska industrin expanderade på kvartalsbasis för första gången på två år.

Oxford Economics skriver i en kommentar att det var positivt att uppgången var brett baserad och främst driven av kapital- och konsumentvaror, men varnar samtidigt för att siffrorna bör tas med en nypa salt eftersom uppgången åtminstone delvis orsakades av ökad export till USA i väntan på tullarna på EU-varor.

Commerzbank noterar också att vissa speciella faktorer kan ha spelat in, men tycker ändå att dagens siffror, tillsamman med gårdagens industriorder, indikerar att den tyska tillverkningssektorn gradvis tickar uppåt.

"Detta skulle också tyda på att den tyska ekonomin som helhet kommer att växa de kommande kvartalen", skriver Commerzbank.

I såväl Spanien som Norge var industriproduktionen däremot svagare än väntat i mars, enligt statistik på torsdagen.

USA-räntorna ligger stilla i torsdagens Europahandeln, med tvåårsräntan på 3,81 procent och tioårsräntan på 4,30 procent, samma som vid svensk stängning i går.

Federal Reserve lämnade på onsdagskvällen, svensk tid, som väntat styrräntan oförändrad på 4,25-4,50 procent, och konstaterade att osäkerheten om de ekonomiska utsikterna har ökat.

"Kommittén är uppmärksam mot båda sidor av sitt dubbla mandat och bedömer att riskerna för högre arbetslöshet och högre inflation har ökat", skrev de i uttalandet.

Fed-chefen Jerome Powell indikerade vid sin presskonferens heller ingen brådska att agera, utan sade att policyn är i ett bra läge till dess att mer information kommer in, och det är "lämpligt att vara tålmodig".

I eftermiddag publiceras veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa, som väntas ha uppgått till 230.000 personer, efter preliminära 241.000 veckan dessförinnan.

torsdag 10.30 (tisdag kl 16.15)

================================

USD/SEK 9:6749 (9:6262) EUR/USD 1:1294 (1:1356)

EUR/SEK 10:9277 (10:9300) USD/JPY 144:64 (143:36)

Ty obl 2 1,74 (1,73) Ty obl 10 2,50 (2,49)

US obl 2 3,81 (3,81) US obl 10 4,30 (4,30)

Sv obl 2 1,88 (1,86) Sv obl 10 2,33 (2,32)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,01%

Senast

2 448,97

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.