Acando visade hög tillväxt under det första halvåret, 29 procent, men det andra kvartalet blev takten lägre, 15 procent, än under det första, 47 procent. Rörelsemarginalen på 7,7 procent under första halvåret var också bättre under Q1, 9,3 procent, än under Q2, 6,1 procent. I jämförelse med motsvarande kvartal ifjol förbättrades rörelsemarginalen såväl under Q1 som Q2 med cirka 0,5 procent.
För halvåret blev omsättningen 686 Mkr (531), rörelseresultatet 53 Mkr (37) och resultatet efter skatt 56 Mkr (37). Att resultatet efter skatt är högre än rörelseresultatet förklaras av att bolaget har en nettokassa som ger ett positivt finansnetto och av att den redovisade skatten är noll tack vare skattemässiga underskottsavdrag.
Acando har knappt 30 procent av verksamheten utanför Sverige. På utlandsmarknaderna var tillväxten högre under det första halvåret än de 13 procent som redovisades för Sverige. Utsikterna för helåret är positiva men inte preciserade. Bolaget bedömer att marknaden förblir "fortsatt god". Bolaget prioriterar organisk tillväxt med fokus på ökad lönsamhet.
Vi siktar på en helårsomsättning om 1.350 Mkr (1.116) och ett rörelseresultat på 105-110 Mkr (83) motsvarande en marginal på 8 procent (7,5). Efter finansnetto och efter (noll) skatt motsvarar den prognosen cirka 110 Mkr varav hänförligt till moderbolagets aktieägare 102 Mkr eller strax över 1,30 kr per aktie. Aktiens p/e-tal är 10 vilket är relativt lågt för såväl börsbolagen som IT-konsulter (som dock värderas styvmoderligt generellt).
Vid halvårsskiftet hade Acando en nettokassa på cirka 20 Mkr. De skattemässiga underskottsavdragen kan betraktas som en finansiell tillgång. Sådana finns upptagna till 58 Mkr i balansräkningen men det beloppet avser endast de avdrag som kommer att utnyttjas under de närmaste åren. De finns mer och vi anser att underskottsavdragen har ett värde strax över 100 Mkr. Tillsammans med nettokassan uppgår därför de finansiella tillgångarna till 1,50 kr per aktie som man bör ta hänsyn till i en bedömning av aktien. Efter justering av aktuell kurs 12,90 kr med 1,50 kr återstår 11,40 kr. Vinsten per aktie efter schablonskatt 28 procent blir 0,93 kr med ovanstående prognos. P/e-talet i den beräkningen är 12,8 och då är aktiens inte längre orimligt lågt värderad, men likafullt köpvärd anser vi.
Med 77,6 miljoner aktier är börsvärdet 1,0 miljarder kr. Efter justering för nettokassa och underskottsavdrag återstår 880 Mkr som värdering av rörelsen vilken genererar ett resultat på 105-110 Mkr och cirka 100 Mkr efter avdrag för minoritet. Rörelsen värderas då med en multipel på 8,8 (price/ebit) vilket liksom i fallet med det justerade p/e-talet inte är helt orimligt. Nyckeltalen blir dock mer attraktiva, bedömer vi, om man tar hänsyn till att bolaget har option på att köpa ut minoriteten i Webmedia och Acando Danmark.
Istället för utdelning för 2006 genomfördes ett obligatoriskt inlösenförfarande på 101 Mkr eller 1,30 kr per aktie som kan likställas med en utdelning på samma belopp. För 2007 bedömer vi att det finns skäl att räkna med en utdelning (eller ny inlösen) i samma storleksordning men som prognos siktar vi på 1 kr per aktie. Aktien ger med den prognosen en direktavkastning på 7,8 procent vid kurs 12,90 kr. Den är en av börsen högsta.
Att Acando fokuserar på lönsamhet är rätt eftersom den för närvarande är lägre än genomsnittet. Här finns en potential för marginalförbättringar med ett par enheter vilka, när märks, borde ge motsvarande utslag på aktiekursen, dvs cirka 20 procent.
En uppsida i aktien på cirka 20 procent, från aktuell kurs och på cirka ett års sikt, tillsammans med en direktavkastning på närmare 8 procent motiverar sammantaget en köprekommendation också på 3-6 månaders sikt. Vi sätter försiktigtvis riktkursen till 15 kr.