Förra året var ett svårt år för den kenyanska börsen. Delvis förstås på grund av allmänt minskad riskaptit hos globala investerare, men då ska man komma ihåg att endast 15 procent av investeringarna på Nairobi-börsen är utländska.
Istället är det valutan, den kenyanska shillingen, som är den som främst har satt krokben för börsen. Shillingen har fallit och inflationen tilltagit markant i Kenya. Det bidrog till att Nairobibörsen föll med 25 procent under 2011. Och till skillnad från exempelvis Stockholmsbörsen så har inte heller 2012 börjat särskilt bra, med en liten nedgång sedan årsskiftet.
Muathi Kilonzo är mäklare av afrikanska aktier på den ryska firman Renaissance Capital. Han är kenyan, men arbetar sedan flera år i London. Just nu befinner han sig dock i Nairobi, där placera.nu träffar honom.
Muathi Kilonzo säger att så fort Kenya har lyckats få ordning på inflationen så kommer börsen att återhämta sig. Något som också måste till är förbättrad infrastruktur:
"Det behovs fler vägar som gör det smidigare att frakta varor exempelvis. Det är viktigt för att företagen ska kunna expandera och utvecklas, och därmed är det också viktigt för börsen", förklarar Muathi Kilonzo.
Trots problemen ser han ändå den kenyanska börsen som en dörröppnare till resten av Östafrika. Kenyanska bolag exporterar ofta till grannländerna Uganda, Tanzania och Rwanda och på så vis får en investerare exponering även mot dessa marknader.
Dessutom ses den kenyanska börsen som något av en hub för industri utanför råvaruindustrin, delvis förstås därför att det ännu inte har hittats några råvaror här. Istället har andra industrier byggt upp och utvecklats.
En av Muathi Kilonzos favoritaktier i Kenya är Athi River Mining, ett snabbväxande cementbolag med fabrik strax utanför Nairobi. När infrastrukturen byggs ut behövs cement, något som förstås gynnar Athi River Mining.
En annan av Muathi Kilonzos favoriter är telekomjätten Safaricom, som delvis ägs av Vodafone. Safaricom är totaldominerande på den kenyanska telekommarknaden, med en 70-procentig andel. Det är Safaricom som tillhandahåller det vida populära mobilbetalningssystemet M-pesa, som snart sagt varenda kenyan använder sig av.
Den tredje av Muathi Kilonzos favoriter återfinns inom energisektorn.
"Energisektorn i Kenya sköttes tidigare inte tillräckligt effektivt, men det är på väg att ändras", tycker han.
En annan aktie han gillar är det halvstatliga energibolaget Kengen, som är ett av många tidigare statliga bolag som blev privata i en stor privatiseringsvåg på 1990-talet. Kengen producerar energi på de traditionella sätten, men vad som gör bolaget lite annorlunda är att man också producerar geotermisk energi. Det betyder att man drar nytta av energin som finns i de vulkaner som finns under och ovanför den kenyanska jordskorpan.
Enligt Muathi Kilonzo finns det många andra bolag som är köpvärda på Nairobi Stock Exchange.
"Det finns så många bra bolag här. Tyvärr går det inte att investera i alla bolag man skulle vilja investera i eftersom många är väldigt illikvida", säger Muathi Kilonzo.
Trots att den kenyanska börsen är Afrikas fjärde största så är den knappast enorm. Det totala marknadsvärdet är 8,7 miljarder dollar och omsättningen är tre miljoner dollar om dagen.
Då är den nigerianska börsen desto större. Till att börja med är Nigeria som land en afrikansk gigant, med 160 miljoner invånare, vilket motsvarar cirka 20 procent av hela kontinentens befolkning. Därmed blir landet till en värdig utmanare till Sydafrika som Afrikas dominerande spelare.
"Nigeria kommer att gå om Sydafrika vad gäller BNP redan 2014 eller 2015. Det är i Nigeria de riktigt stora bolagen finns, Nigeria är som Afrikas USA eller Kina", slår Muathi Kilonzo fast.
Men mest mogen är kanske den sydafrikanska börsen. Sydafrika är den klart största ekonomin i Afrika. Landet är numera medlem i den exklusiva Bric-klubben, även om landets ekonomi är betydligt mindre än giganterna Brasilien, Ryssland, Indien och Kina, något som har kritiserats.
Finanssektorn i Sydafrika är välutvecklad, och det är främst i Sydafrika som de utländska fonderna investerar.
"Men det gör också att börsen i Sydafrika är lite tråkig", säger Muathi Kilonzo.
Själv är han, kanske lite oväntat för en utomstående, mest förtjust i bolag i Ghana och Zimbabwe.
"Ghanas tillväxt kommer att uppgå till 13 procent i år. Och Zimbabwe är inte så dåligt som ni tror. Företagen där är otroligt välskötta", säger Muathi Kilonzo.
---
Den här artikeln är den nionde i en reportageserie som Frida Andersson skriver på plats från Kenya. De övriga artiklarna hittar du om du klickar här.