Turismen är för Kenya en viktig inkomstkälla och utgör cirka 11 procent av landets BNP. Den kenyanska naturen lockar med storslagna savanner där giraffer, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel stoltserar. Dessutom finns en vacker kustremsa, och ett besök där är det många turister som kombinerar med en visit på ön Zanzibar.
Men turismen i Kenya har trots sina stora lockelser under de senare åren stött på en rad motgångar.
En av dem kom 2007 i samband med det kenyanska presidentvalet. När den sittande presidenten Mwai Kibaki såg ut att förlora mot huvudmotståndaren Raila Odinga tog rösträkningen plötsligt en snabb och oförklarlig vändning och Kibaki utropades till president med endast ett par procents övervikt.
Det starkt förmodade röstfusket resulterade i protester och upplopp och urartade i våldsamheter mellan olika folkgrupper. Resebolagen ställde in resor, och den kenyanska turismen fick sig en rejäl törn. Antalet turister som åkte till Kenya minskade under 2007 med hela 47 procent, enligt statistik från det kenyanska turistdepartementet.
Vad som var än mer olyckligt för den kenyanska turistindustrin var att detta också sammanföll med kraschen i den globala konjunkturen 2008.
Sedan dess har den kenyanska turistindustrin hämtat sig, men nya hot har tillkommit. Den här gången gäller den politiska oron terrorhot från den somaliska gerillan al-Shabaab. Hoten anses särskilt riktade mot kenyansk turistindustri, och därför är områdena kring orten Lamu på den vackra kenyanska kusten samt köpcentrum och turistrestauranger i Nairobi särskilt hotade. Svenska UD avråder från resor till områdena kring Lamu och råder turister att undvika köpcentrum och kända restauranger.
Även den här gången kombineras oron med en tillbakagång i ekonomin, åtminstone i Europa.
Jonas Gejke, grundare av JK Safari som ordnar safaris utanför Nairobi och kring Masai Mara, menar att han inte tror att just den förändrade säkethetsbilden kring Kenya inverkar särskilt starkt på viljan att resa dit. Istället är det just sämre ekonomiska tider i Europa som märks av.
"Jag skulle säga att kunderna från Europa minskat med cirka 20 procent", säger Jonas Gejke när vi träffar honom i Nairobi National Park, ett naturreservat utanför Nairobi.
Men den minskningen vägs mer än väl upp av det faktum att turisterna från öst ökar. Det beror dels på en medveten satsning från det kenyanska turistdepartementet, där man börjat marknadsföra Kenya som turistland mot länder som Kina, Indien och Ryssland. Men i grund och botten beror det förstås på att en tillväxtboom i dessa länder gjort att fler där har råd att åka på långväga semestrar.
Från att ha varit befolkade med främst amerikaner och européer är de jeepar som kör omkring på safariområdet alltså numera främst befolkade av kineser och indier, som ivrigt fotograferar de zebror, giraffer, lejon och elefanter som behagar dyka upp på savannen under turerna.
"För ungefär två år sedan började kineserna och indierna komma hit till Kenya. Och nu bara ökar och ökar turismen därifrån", säger Jonas Gejke, och berättar att han varit tvungen att anställa kinesiskatalande personal eftersom de kinesiska turisterna vanligen inte talar ett ord engelska.
För massajerna, Kenyas mest kända folkstam som utgör cirka en procent av befolkningen och som bor i safariområdena, är det tur att asiaternas resor till Kenya ökar när européernas minskar.
Pascal är 32 år och kommer från en massaj-by vid Mount Kenya. Sedan fyra år arbetar han som vakt på en av lodgerna i naturreservatet Masai Mara i södra Kenya. Han intygar att turister från Kina och Indien har ökat på den lodge han jobbar på.
"Det kommer många fler indier och kineser nu än för bara några år sedan. Du ser själv", säger Pascal och blickar ut över poolområdet på lodgen där ett tjugotal personer från Indien slagit sig ned på solstolarna.
"Vi är på en veckas rundresa i Kenya", säger Anupama Sharma från New Delhi. "De här resorna är mycket populära bland indier och de stora resebolagen annonserar väldigt mycket för resor till Kenya. De började göra det för bara tre år sedan, och sedan dess har landet blivit mycket populärt bland indier".
Anupama Sharma säger dock att det är dyrt i Kenya.
"Även för indier som tjänar bra så är det dyrt att turista här. Visst är det billigare utanför de stora lodgerna, men vi vill bo där vi vet att det är bekvämt och säkert. Viktigt är också att de serverar indisk mat".
Anupamas vänninna Bharini Shah menar att en av anledningarna till att många indier åker hit är för att många av dem har släktingar här.
"Många indier kom hit till Kenya för att jobba under den brittiska kolonialtiden. De har sedan blivit kvar här så många av oss har släktingar i Kenya som nu driver industrier och företag. Indierna åker och hälsar på sina släktingar här och så rekommenderar de Kenya som resmål, och så kommer ännu fler indier hit. Det är ju bara att kolla runt, vi indier är överallt", säger Bharini Shah med ett skratt.
I år beräknas Kenya ta emot 3 miljoner turister och de sammanlagda intäkterna i industrin väntas uppgå till 200 miljarder kronor. Rekordsiffror, enligt det kenyanska turistdepartementet. Fortsätter ekonomierna i öst att utvecklas som de gör lär rekorden fortsätta tangeras framöver.
---
Den här artikeln är den åttonde i en reportageserie som Frida Andersson skriver på plats från Kenya. De övriga artiklarna hittar du om du klickar här.