Att gruvbolaget Lucara Diamond skulle sälja jättediamanten Constellation med mindre än två månader kvar till auktionen av det senaste århundradets största diamantfynd, den 1.109 carat stora Lesedi la Rona, var ingen självklarhet.
Resultat av försäljningen ger dock en vink om vilka prisnivåer som kan väntas för den större stenen, som bör betalas med minst samma genomsnittspris per carat som den något mindre. Intresserade spekulanter saknas inte.
Det säger vd William Lamb till Nyhetsbyrån Direkt.
"Vi funderade länge på hur vi skulle göra, men valde till sist att sälja nu - för att ge marknaden en bild av hur prisbilden ser ut för den här typen av diamanter", säger han.
Lucara meddelade på måndagsmorgonen att bolaget sålt den 813 carat stora "Constellation"-diamanten för 63,1 miljoner dollar, över en halv miljard kronor, det högsta pris som betalats för en enskild rådiamant. Priset per carat blev 77.469 dollar.
Det tidigare försäljningsrekordet för en oslipad diamant löd på 35,3 miljoner dollar, som Petra Diamonds erhöll för en 507 carat stor sten 2010.
Vad gäller Lesedi la Rona har auktionshuset Sotheby's, som håller i försäljningen, indikerat att priset kan hamna på "över 70 miljoner" dollar, en nivå som inte imponerar särskilt på William Lamb.
"Om man räknar på det pris per carat vi erhöll för Constellation hamnar man på 86 miljoner dollar, 23 procent högre", konstaterar han. Det motsvarar cirka 700 miljoner kronor.
Håller stenarna samma kvalitet, så att priset per carat är rimligt att jämföra?
"Ser man till formen på Constellation är den inte lika gynnsam som Lesedi la Rona. I bästa fall kan den resultera i en slipad sten på upp till 300 carat, medan Lesedi har mycket större potential. Jag betraktar därför snittpriset på 77.469 dollar per carat som en lägstanivå för vad vi bör få för den större stenen", säger Lucarachefen.
Enligt Sotheby's kan Lesedi la Rona ge upphov till den största slipade diamanten i historien.
"Vi talar om en slipad sten på i storleksordningen 550 carat. Den enda vita stenen i den storleken finns i de brittiska kronjuvelerna. Det innebär att detta är en möjlighet för någon att äga en juvel av en typ som tidigare varit förbehållen kungligheter", säger William Lamb med referens till den 530 carat stora Great Star of Africa, som är monterad i Edvard VII:s spira.
Finns det verkligen några köpare med tillräcklig kassa för att göra en sådan investering?
"Vi har sett ett mycket stort intresse. Förvånansvärt många med tillgång till över 100 miljoner dollar har besökt oss", säger Lucarachefen.
Att använda ett auktionshus som Sotheby's för försäljningen är en ny erfarenhet för Lucara, men inte en helt gratis sådan. Hur stor del av intäkterna Sotheby's tar vill William Lamb inte säga, mer än att det inte handlar om de 5 eller 10 procent som kan förekomma vid vanliga smyckesauktioner.
"Sotheby's är mer intresserat av att sälja världens största diamant än att tjäna väldigt mycket på försäljningen", säger han dock och betonar vikten, både för Lucara och för Sotheby's, av att förknippas med ett unikt objekt.