Här vaktas Africa Oils borrfält med vapen

NU I AFRIKA: Lundinbolaget Africa Oil borrar nu för fullt i norra Kenya. Risken att borra torrt är statistiskt sett 85 procent. Men - hittar man olja har bolaget upptäckt en helt ny oljeregion. Följ med placera.nu till det omstridda oljebolaget Africa Oils oljefält i norra Kenya.


24 februari, 2012

Vi flyger över enorma torra landområden, över något som ser ut som stora ljusbruna månkratrar. Även från avståndet från ett flygplansfönster går här att se att det är torrt, mycket torrt.  Vi är på väg till block 10BB, som ligger väster om den stora sjön Turkana i norra Kenya.

"Det här är ett av våra mest intressanta projekt. Ett av det mest intressanta jag varit med om under hela min tid i oljeindustrin", säger Jim Phillips, Chief  Operating Officer på Africa Oil.

Han har lämnat Africa Oils toppmoderna luftkonditionerade kontor i Nairobi för att följa med placera.nu ut i den östafrikanska öknen. Jim Phillips arbetade tidigare på Lundin Petroleum, men har de senaste åren varit ledaren i arbetet med att bygga upp Africa Oils portfölj med borrlicenser i Östafrika.

"Vi har köpt på oss borrlicenser i fem olika områden i Östafrika. Totalt täcker våra licenser en yta på 300 000 kvadratkilometer (två tredjedelar av hela Sverige, red)", berättar Jim Phillips.

Planen är att borra sju till tio brunnar i Östafrika, och tre till fem av dessa ska göras i de kenyanska blocken. I slutet av januari påbörjades den första av dessa, efter att borrstarten skjutits upp flera gånger. Borrningen görs i block 10BB.

"Vårt mål är att nå ett djup på 2 700 meter under marken, något som vanligen tar 2-3 månader. Hittills har vi nått cirka 700 meter", berättar Jim Phillips.

Lundinbolaget Africa Oil öppnades fullt ut för svenska sparare för cirka ett och ett halvt år sedan.  Aktien, som även är noterad på Toronto-börsen, tappade liksom de flesta andra aktier en hel del under fjolåret, men 2012 har inletts mer än väl. Uppgången hittills är cirka 25 procent, bland annat på grund av att borrningen äntligen kommit igång och positiva nyheter kring partnern Tullow Oil. Mer om Tullow Oil senare.

Africa Oil har verksamhet i en rad områden i Östafrika, och flera av dessa är inte helt okontroversiella. Familjen Lundin är känd för att operera där inga andra oljebolag vågar vara, där riskerna är mycket höga, och Afica Oil är inget undantag.

I Puntland i Somalia, där man också nyligen startade borren, har en anläggning varit utsatt för attentat där två somaliska vaktmilitärer dödats, får vi veta av Jim Phillips. Bolaget poängterar dock att vaktstyrkan förvisso tillhörde den som skyddar Africa Oil, men att attentatet inte skedde vid deras anläggning.

Men framförallt är det i Ogaden i Etiopien som Africa Oils närvaro är ifrågasatt.  Det var förhållandena här som de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson ville undersöka när de greps av etiopisk militär och nu dömts för terroristbrott.

Jim Phillips bekräftar att Africa Oil tar hjälp av den etiopiska militären för att skydda sin anläggning i Ogaden. Och etiopisk militär anklagas av flera organisationer för att bryta mot mänskliga rättigheter när de skyddar oljebolagen.

"De etiopiska soldaterna fokuserar endast på att skydda vårt område, inte att jaga efter den somaliska gerillan eller lokalbefolkningen", hävdar Jim Phillips.

Vi kliver ut ur flygplanet och den heta 40-gradiga hettan slår emot oss. Det här är själva sinnebilden för en öken. Den pyttelilla flygplatsen ligger precis vid en liten by, där två folkstammar lever tillsammans, varav en är nomadfolk och snart kommer att lämna platsen.

På dammiga vägar kör vi sedan i en timme ut till Africa Oils anläggning. Framför oss kör en jeep med kamouflageklädda män med vapen.

Längs vägen, som mer är en stig av röd sand, betar getter, åsnor och kameler. Namnet på den brunn vi ska besöka är Ngamia, som betyder just kamel på swahili. Bybor i traditionell stamkrigarklädsel kantar vägen och tittar nyfiket på oss. Och så står här också vakter med vapen.

Under den snustorra marken hoppas Africa Oil att oljan flödar. De potentiella reserverna för samtliga block i Kenya uppgår till totalt 4 677 miljoner fat olja. Men faktum är att inget bolag någonsin har hittat olja i Kenya - inga bevisade reserver finns i landet.

"Området är kraftigt underexploaterat. Stora oljebolag som Chevron och Shell gjorde några borrningsförsök på 1950- och 60-talen, men inget av värde hittades", säger Jim Phillips.

Däremot hittade man faktiskt indikationer på att det ändå fanns olja, som ingen hittills har försökt utvinna, menar han.

"Att vi så starkt tror att det finns olja här beror delvis på att den struktur vi letar olja i här i Kenya tillhör samma reserv som den fyndighet som Tullow Oil hittade på 1990-talet i Uganda", berättar Jim Phillips.

Vanligen är chansen att hitta olja en av tio. Men Jim Phillips tror att chansen att hitta olja i just block 10BB är över 30 procent.

"Vi känner oss ganska säkra på block 10BB. De geologiska förutsättningarna är så pass goda", säger Jim Phillips och förklarar att oljan man nu vill hitta bildades när ön Madagaskar bröts loss från Afrikas horn i utbrytningsprocessen från superkontinenten Pangea, för cirka 250 miljoner år sedan.

Så är vi framme vid borrningsområdet. Solen steker obarmhärtigt men vi får ingen nåd - för att få vistas inne på plattformen måste vi bära både overall och tunga kängor. Det står inte Africa Oil på overallerna, utan Tullow Oil.

Det beror på att det är irländska Tullow Oil som är operatör här, och som delar på borrningslicenserna tillsammans med Africa Oil. Tullow Oil återfinns för övrigt i Sjunde AP-fondens aktieportfölj. Jim Phillips är påtagligt nöjd med partnern.

"Det är nödvändigt med en partner, risken är alldeles för hög annars. Och Tullow har hög kompetens och har varit mycket framgångsrika i Uganda exempelvis, där man hittat över 1 miljard fat olja", säger Jim Phillips.

Ute på plattformen ser vi hur den enorma borren arbetar. Sju hål ska borras i Östafrika. Varje brunn kostar totalt 28 miljoner dollar att borra, men kostnaderna delas alltså med Tullow Oil. Kassan är välfylld. 118 miljoner dollar finns.

Räcker det?

"Det räcker åtminstone i år för att uppnå det vi vill göra", säger Jim Phillips.

Och sedan?

"Då får vi antagligen ta in mer pengar på något sätt", säger Jim Phillips.

Hittar man olja som går att kommersialisera - det vill säga att det handlar om tillräckligt stora mängder och att de går att utvinna - så har ett bolag i Lundingruppen återigen gjort ett fynd i världsklass. Eller som man säger i den här branschen - hittat en elefant. Det innebär att man i så fall har upptäckt en helt ny oljeregion.

---

Den här artikeln är den femte i en reportageserie som Frida Andersson skriver på plats från Kenya. De övriga artiklarna hittar du om du klickar här.

Africa Oil Corp.

Senast

1,81

1 dag %

1,69%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,01%

Senast

2 448,97

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.