De vildväxta odlingarna breder ut sig som en lummig djungel på de bördiga sluttningarna utanför Nairobi. Det är en sval dag och träd och buskar ger ordentligt svalkande skugga.
Kenyanskan Vava Angwenyi har tagit med oss till en kaffeplantage någon mil utanför Nairobi. Hon driver företaget Vava Coffee, som rostar, maler och förpackar kaffe för försäljning. Ännu har hon ingen egen plantage, utan knyter till sig plantageägare som kan sälja bönorna till henne.
"Vava Coffee är ett vinstdrivande bolag. Men för mig är det viktigt att våra leverantörer har det bra socialt. Vi är transparenta och använder oss av plantageägare vars verksamhet vi kan hjälpa till att lyfta. Ibland hjälper vi dem även med mat eller utbildning", berättar Vava Angwenyi, medan vi går runt på kaffeplantagen.
De personer hon anställer för att rosta och förpacka kaffet är ofta personer som har det tufft socialt. Många av dem är HIV-smittade, vilket är vanligt i Kenya. 1,5 miljoner kenyaner lever med sjukdomen, vilket gör Kenya till det fjärde mest drabbade i världen enligt The World Factbook.
"Det sociala arbetet är en mycket viktigt del av Vava Coffee. Jag vill ge något tillbaka till det kenyanska samhället", säger Vava Angwenyi, medan vi tittar närmare på kaffebuskarna.
På den plantage vi befinner oss på produceras cirka hundra ton kaffe om året, på en yta om cirka 45 hektar. Man behöver ha en yta över 25 hektar för att vara lönsam, får vi veta. Här skördades kaffebönorna i december, och de bönor som nu finns på buskarna är antingen lämnade sedan december eller gröna och omogna. Nästa skördesäsong är i maj.
För trots att det är i Östafrika som kaffet har sitt ursprung, i regionen Kaffa i Etiopien, så är kenyanerna inte några stora kaffedrickare. Det sägs att över 90 procent av det kenyanska kaffet exporteras. Enligt Kenya Coffee Traders Organisation, de kenyanska kaffehandlarnas branschorganisation, exporteras 30 procent av det kenyanska kaffet till Tyskland, som är den största exportmarknaden. 9 procent når Sverige.
"Kenyanerna dricker inte kaffe, de dricker hellre juice", berättar Vava Angwenyi.
"Jag producerar kaffe för den kenyanska marknaden, men inte för kenyaner. Istället är det utlänningar som kommer hit för att arbeta som dricker kaffet."
Hon själv är dock en hängiven kaffeentusiast. Smaken för kaffe fick hon under studietiden i Kanada, där hon regelbundet besökte kaffekedjan Starbucks.
"Där såg jag att kenyanskt kaffe faktiskt såldes till ett högre pris än kaffe från andra länder. Jag kände att jag ville ge något tillbaka till mitt hemland, istället för att utländska bolag ska köpa upp marken och föra ut vinsten ur landet", säger Vava Angwenyi.
Det var sju år sedan. Nu är verksamheten i full rullning och Vava Angwenyi längtar tills hon kan anställa mer folk. Just nu arbetar hon i princip dygnet runt med att vara försäljare, marknadsförare och investerare. Ambitionen är att öka verksamheten och sälja mer internationellt. Av den anledningen är hon noga med att förpacka kaffet i, som hon säger, trendiga förpackningar.
"De är anpassade efter västerländsk trendig kaffekultur. Vi ser faktiskt en liten begynnande sådan här i Östafrika också. Vava Coffee ska platsa på Starbucks."
Att som ung kvinna ta sig fram i den kenyanska kaffeindustrin är inte lätt.
"Industrin består mestadels av män och jag upplever att de inte tar mig och min verksamhet riktigt på allvar för att jag är ung och kvinna. De ser inte min verksamhet som något hot, och blir förvånade när det går bra för Vava Coffee", berättar Vava Angwenyi.
Hon berättar att det i kenyansk kaffeindustri dessutom förekommer mycket korruption och usla villkor. Korruptionen gör att kenyansk kaffeindustri är präglad av gamla regleringar från kolonialtiden, som levt kvar eftersom en grupp kaffebolag tjänar på dem. En sådan är att allt kenyanskt kaffe som uppgår till en viss volym måste säljas över börsen.
Denna statliga börs ligger i centrala Nairobi. Priset på kaffe sätts här efter bönans storlek och smak. För internationella investerare är det dock priset på kaffebörsen i New York som är det vägledande. När man talar om priset på världsmarknaden i allmänna ordalag så menar man just New York-noteringen.
Och hittills är det just västvärlden som varit de största kaffedrickarna. Men kanske håller det på att ändras. Världens folkrikaste nation, Kina, har fått smak för den aromatiska bönan. Och vill kineserna dricka kaffe så ökar priset. Följaktligen är priset på kaffe högt och stigande, något som förhoppningsvis får entreprenörer som Vava Angwenyis verksamhet att lyfta.
---
Den här artikeln är den sjätte i en reportageserie som Frida Andersson skriver på plats från Kenya. De övriga artiklarna hittar du om du klickar här.