Snaran dras åt runt förmedlarna

Ett provisionsförbud mellan försäkringsförmedlare och försäkringsbolag rycker allt närmare, erfar placera.nu.


30 augusti, 2012

I somras föreslogs det på EU-nivå att provisioner för oberoende förmedlare ska förbjudas i samtliga medlemsländer. Motiveringen var att de hemliga ersättningarna gör att förmedlare frestas att rekommendera den försäkringsprodukt som han eller hon får högst provison för, inte den produkt som är bäst för konsumenten.

Viss kritik framkom dock direkt mot EU:s förslag. Enligt bedömare räcker det att försäkringsförmedlare helt sonika stryker ordet "oberoende" ur sin verksamhetsbeskrivning för att kunna fortsätta att ta emot hemliga ersättningar från det försäkringsbolag vars produkter bolaget vill att förmedlaren ska sälja.

Men den svenska regeringen stödjer direktivet. Det framkommer i promemoria som kom från regeringen tidigare i veckan, och som placera.nu tagit del av.

"Regeringen ställer sig positiv till att det införs ett förbud mot provisioner och liknande ersättning från tredje man vid rådgivning på oberoende basis", skriver regeringen i promemorian.

Regeringen skriver dock också att "den närmare utformningen av bestämmelserna emellertid kräver ytterligare överväganden".

Dessa ytterligare överväganden vilar just nu på Anders Parments axlar. Han är forskaren som tidigare i våras fick i uppdrag av finansmarknadsminister Peter Norman utreda ett provisionsförbud för svenska försäkringsförmedlare.

Anders Parment fick uppdraget redan innan EU:s förslag om provisionsförbud lades fram. För placera.nu försäkrar Anders Parment att hans direktiv inte har ändrats sedan EU:s förslag kom - och att han i teorin har möjlighet att i utredningen förslå något som går tvärs emot EU:s förslag - men att Sverige på lagstiftningsnivå helt enkelt inte kan besluta om något som går emot EU. Anders Parment får med andra ord föreslå vad han vill, men Sverige måste i slutändan rätta sig efter EU.

"Så kan man tolka det, ja", säger Anders Parment.

Därmed står det klart att det i Sverige som lägst blir ett provisionsförbud för den försäkringsförmedlare som kallar sig oberoende . Frågan som Försäkringssverige väntar att få svar på är om Sverige ska gå längre än så och förbjuda provisioner för alla förmedlare.

"I EU:s förslag finns en luddighet, och därmed utrymme för nationella tolkningar. Mitt förslag harmoniserar med EU-förslaget i vissa delar, i andra delar har jag tagit ut svängarna", säger Anders Parment.

Vilka delar harmoniserar och var har du tagit ut svängarna?

"Det vill jag inte gå in närmare på", svarar Anders Parment.

Att det är just begreppet oberoende, och att det ännu inte finns någon definition på vad det i sammanhanget innebär, som blir något av en knäckfråga i Parments utredning verkar dock stå klart.

"Jag har fått upp ögonen för att många företag visserligen inte skriver att de är oberoende, men att de gärna vill framstå som det i konsumentens ögon. Om inte konsumenten frågar, så behöver de inte svara på om de är det", säger Anders Parment.

Även om det är först på fredag som förslaget läggs fram för finansmarknadskommittén, och först i mitten av september som det blir offentligt, så har försäkringsbranschen redan varit ute och lobbat emot ett eventuellt provisionsförbud.

Svenska försäkringsförmedlares förenings vd Charlotta Carlberg, säger exempelvis till Ekot på torsdagen att ett provisionsförbud skulle innebära "en katastrof" inte bara för branschen - utan enligt Carlberg också för konsumenterna.

"Det skulle vara väldigt olyckligt och jag tycker att det är självklart att en förmedlare ska få betalt för sitt jobb. Jag tycker också att det är viktigt att vi kan ha en rådgivning som kan nå ut till alla människor i samhället, inte bara de som kan betala direkt vid rådgivningstillfället", säger Charlotta Carlberg till Ekot på torsdagen.

Ett förbud blir det. Men vilka som omfattas får vi svar på först när finansmarknadsminister Peter Norman, med Anders Parments utredning i sin hand, fattar ett nationellt beslut.

Mest läst
Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.