Spänningen stiger inför rapporterna

Rapportsäsong  Nästa vecka startar rapportsäsongen på allvar med ett antal tunga rapporter. Kommer verkstadsbolagen att kunna visa på ökad försäljning och orderingång? Vi tror det.

Företag som SKF och Trelleborg rapporterar den 20 april och blir en viktig värdemätare på hur verkstadskonjunkturen utvecklat sig under årets första kvartal.

Vår bedömning är båda företagen kraftigt kommer att förbättra resultaten jämfört med samma period 2009. I SKF:s fall tror vi att resultatet mer än fördubblas från 531 miljoner kronor till drygt 1,1 miljarder kronor. Trelleborg kommer att vända förra årets kvartalsförlust på 92 miljoner kronor till en vinst på omkring 250 miljoner kronor.

Tele2 är ett annat företag som rapporterar under veckan som har möjlighet att överraska positivt, vi bedömer det som sannolikt att resultatet ökar från 830 miljoner kronor till drygt 1,5 miljarder för kvartalet.

Andra viktiga rapporter under veckan är bland annat Teliasonera samt ABB. För de båda sistnämnda kommer dock resultatförbättringarna att vara marginella.

Ser man på den kommande rapportfloden känns det generellt som att verkstadssektorn kommer att bli en vinnare om man tittar på de resultatprognoser som ligger i marknaden. Sannolikt kommer många av verkstadsföretagen även att rapportera en bra orderingång under början av kvartal två. Verkstadsbolagen har bantat sig ur krisen. När försäljningen väl tar fart kommer lönsamheten att förbättras mycket snabbt tack vare de nya lägre kostnadsniåverna.

Tisdagens besked från Scania, där bolaget gick ut med resultatet två veckor före ordinaire rapport, bådar gott. Scania överträffade marknadens vildaste förväntningar på resultat och lönsamhet.

Banker är en svårare sektor. Minskad företagsutlåning, pressade räntemarginaler samt fortsatt risksituation i Baltikum oroar. Mot detta skall ställas ökad handel på börsen, stigande fondförvaltning, sannolikt mycket bra resultat i tradingen samt eventuellt en ökad aktivitet på företagsaffärer. Det kan göra att de trots allt kan överraska positivt.

En sektor som bör undvikas är skogssektorn som drabbats av stigande kostnader i form av höga elpriser och stigande massapriser. Undantagen utgörs av nettomassaproducenter som Billerud och Rottneros.

Ett ytterligare företag som riskerar att drabbas hårt av stigande råmaterialpriser är stålproducenten SSAB, där ser vi en uppenbar risk för besvikelser.

Att noga titta efter i rapporterna är vad företagen säger om marknadsutsikterna för de kommande kvartalen, detta kommer att avgöra kursriktningen. Det är med andra ord en mycket spännande rapportperiod som nu tar sin början.  En inte alltför vågad gissning är att vi kommer att få se tvära kursreaktioner både upp och ned när väl resultaten början dyka upp på skärmarna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -