Köpläge i fastighetssektorn

Aktiekommentar  Denna vecka drar rapportsäsongen igång rejält för fastighetsbolagen. Köp eller sälj? Vi gör bedömningen att sektorn är köpvärd trots väntade räntehöjningar. Nedan förklarar vi varför.

Först ut i veckan är Wihlborgs på onsdag följt av Brionova, Fabege, Diös och Klövern på torsdag samt Atrium Ljungberg samt Corem Property på fredag. Vi anser att samtliga ser intressanta ut.

Det första kvartalet präglades av en osedvanlig kall vinter och därmed stigande kostnader för uppvärmning av fastigheterna inte minst beroende på skenande elpriser. Årets andra kvartal bör bara av den anledningen bjuda på kraftigt ökade vinster.

Är kommande räntehöjningar ett hot mot fastighetsbolagen? Svaret är nej, för det första har i princip samtliga finansieringar med långa löptider. För det andra höjs räntorna på grund av en befarat ökad inflation, vilket fastighetsbolagen kompenserar sig för. För det tredje så ökar inflationen på grund av en allt bättre konjunktur vilket medför lägre vakansgrad för fastighetsbolagen, vilket självklart gör mycket lönsamhetsmässigt.

Ett ytterligare argument är att det finns ett antal fastighetsfonder som har ett begränsat antal företag att investera i, vilket skapar en stabil efterfrågan. Slutsatsen är därmed att det är rätt tid att köpa innan rapporterna väller in med start på onsdagen.

Värderingsmässigt ligger sektorn som helhet kursmässigt i nivå med substansvärdet. De billigaste bolagen är Fabege sant Wallenstam med en kurs/substansrelation på 72 respektive 77 procent.

Högst värderad i sektorn enligt detta mått är Wihlborgs som värderas något över substansvärdet. Wihlborgs har dock en avkastning på sin fastighetsportfölj på närmare 7 procent, vilket är bäst i klassen, vilket förklarar den något högre värderingen.

P/e-talsmässigt är dock branschen relativt högt värderad med ett genomsnittligt p/e-tal på drygt 17 gånger årets förväntade vinst. Lägst värderade enligt detta mått är Wihlborgs samt Fabege med ett p/e-tal på drygt 12, i den andra änden återfinns Wallenstan med ett p/e-tal på över 30.

Under året har ett antal fastighetsaffärer genomförts till mycket bra priser. Bland annat har Fabege sålt fastigheter som bör ge en realisationsvinst på runt 100 miljoner kronor, Klövern har sålt fastigheter i Uppsala och Kista som kommer att medföra vinster mellan 200 till 300 miljoner kronor. Listan kan göras längre och indikerar ett allt bättre klimat för fastighetsaffärer under innevarande år.

Samtliga fastighetsaktier har tappat kursmässigt de senaste tre månaderna samtidigt som direktavkastningen i de flesta företagen är hög. Slutsatsen är därmed att detta är rätt bransch att investera i. Nu inväntar vi rapporterna för att se vilket av bolagen som är mer köpvärt än något annat.

----

Den 16 juni publicerade vi en analys av Hufvudstaden som dock fick en neutral rekommendation. Läs den här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -