Blev du elvinnare i vinter?

Mer i plånboken De som haft ett rörligt elavtal tillhör denna vinters vinnare. Elpriserna har hållits tillbaka och i och med att vi går mot vår lär vi få se ännu lite lägre priser framöver.

Elpriserna steg i vanlig ordning något under vintermånaderna. I december var exempelvis det rörliga elpriset cirka 30 procent högre än det var i september. Vi har dock varit mycket långt från de elprisnivåer vi såg för några år sedan, då spotpriset per kilowattimme på elbörsen Nord Pool toppade på cirka 1,60 kronor. Denna vinter har spotpriset i genomsnitt legat kring beskedliga 35,6 öre per kilowattimme. I februari noterades det lägsta februaripriset sedan 2007, konstaterar elbytarbolaget Elskling.se.

Att elpriset inte varit högre har vi flera faktorer att tacka för. Vintern har varit förhållandevis mild, vilket gjort att vår förbrukning hållts tillbaka jämfört med tidigare vintrar. Under sommaren och hösten hade Sverige dessutom så kallad god hydrologisk balans, det vill säga överskott i vattenmagasinen till följd av den regniga sommaren.

Utöver det hann svenska kärnkraftverk klart med sina revisioner i tid år, till skillnad från tidigare år. Det har gjort att kärnkraftverken gått med nästintill full kapacitet under vintermånaderna. Dessa faktorer har tillsammans bidragit till ett lågt elpris för säsongen, till glädje för alla med rörligt elavtal.

Den torra vintern har dock gjort att vi numera har ett underskott i vattenmagasinen, men eventuella negativa effekter från det motverkas av att kärnkraftverken går för fullt.

På elhandelsbolaget Bixia tror man att lägre elpriser kan vara nära förestående, i och med att vi nu har vintermånaderna bakom oss.

"Vårfloden som normalt startar i slutet av april bör kunna påverka elpriserna. Det mesta talar för ett fortsatt lågt och stabilt elpris", tycker Joakim Borén, chef privatmarknad på Bixia.

Det skulle fortsätta gynna alla hushåll med rörligt elpris. Och dessa blir allt fler. I december 2012 var andelen elkunder med rörligt elavtal 32,2 procent, enligt statistik från Energimarknadsinspektionen. Det är en rekordhög andel. Jämfört med december 2011 innebär det en ökning med nästan 5 procentenheter, konstaterar myndigheten.

"Trenden att andelen för rörligt elprisavtal växer har pågått länge. Om man jämför andelarna för år 2012 med 2008 ser man att andelen med rörligt avtal har ökat med 10 procentenheter", säger Charlotte von Sydowpå Energimyndigheten.

Skillnaderna mellan olika rörliga avtal kan dock vara stora. Därför har du mycket att spara på att se över elavtalet med jämna mellanrum.

"Värt att känna till är att det skiljer cirka 10 till 15 över per kilowattimme mellan de billigaste och dyraste elhandlarna, när du söker bland elavtal med rörligt elpris", säger Faraz Azima, vd på Elskling.se.

Dags att se över ditt elavtal? Hitta billigaste elavtalet för dig här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -