Nu kommer de röda kuverten

Pension När de flesta av oss fått de orange kuverten med uppgifter om vår allmänna pension är det dags för nästa färgglada kuvert att dimpa ned i brevlådan. 1,5 miljoner svenskar får nu ett rött kuvert med information om tjänstepensionen.

De orange kuvert som Pensionsmyndigheten skickar ut är viktiga, men de ger bara halva bilden av din framtida pension. De flesta svenskar, cirka 90 procent, tjänar vid sidan av den allmänna pensionen även in till en tjänstepension, som betalas in av arbetsgivaren. Det är när du lägger ihop informationen om den allmänna pensionen och tjänstepensionen - och ett eventuellt privat pensionssparande - som du kan få en rimlig uppfattning om vad du kommer att få i plånboken som pensionär.

Med start denna vecka och under några veckor framöver får 1,5 miljoner privatanställda tjänstemän, som har tjänstepensionen ITP, röda kuvert hemskickade med information om sin tjänstepension. Avsändare är valcentralen Collectum, som administrerar pensionerna inom ITP-avtalet.

Där får de bland annat, precis som i de orange kuverten, en prognos över hur stor den framtida pensionen kan tänkas bli. I genomsnitt kommer de privatanställda tjänstemännen få 6 000 kronor per månad i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen, enligt statistik från Collectum.

Högst tjänstepension får pensionsspararna i Stockholms län med i genomsnitt 7 000 kronor i månaden. Lägst tjänstepension får tjänstemännen i Jämtland som i genomsnitt får 4 300 kronor i månaden.

Inom ITP-avtalet är det 4,5 procent av lönen som sätts av till pensionen upp till 35 375 kronor. På lönedelar därutöver sätts 30 procent av. Dessa pengar kan pensionsspararen sedan placera i antingen en traditionell livförsäkring, där man överlåter förvaltningen till livbolaget, eller i en fondförsäkring. I den sistnämnda väljer man själv fonder som pensionspengarna ska förvaltas i.

Inom kollektivavtalsområdena sker med jämna mellanrum upphandlingar om vilka pensionsbolag som ska få erbjuda sina försäkringar till avtalsområdets tjänstepensionssparare. En sådan upphandling har precis avslutats inom just ITP-avtalet.

Upphandlingen innebär att de privatanställda tjänstemännen får ett begränsat urval pensionbolag att välja mellan för förvaltning av pensionspengarna, men å andra sidan har de upphandlingar som gjorts resulterat i lägre förvaltningsavgifter. Collectum meddelar på fredagen att den senaste upphandlingen ledde till fondavgifter som i genomsnitt är cirka hälften av avgifterna för samma fonder på den öppna marknaden.

"Det är bra för pensionsspararna att vi genom en lyckad upphandling kunnat sänka avgifterna ytterligare, utan att göra avkall på avkastningskrav", säger Jenny Jeppsson, informationschef på Collectum.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -