Proffsens bästa tips

Aktier Kurserna har stigit på börsen samtidigt som vinstprognoserna har justerats ned. Det ger upphov till viss nervositet på sikt, men aktier är ändå den minst dåliga investeringen i det här läget. Det ansåg den expertpanel som gästade Avanza Forum på tisdagen. Här avslöjar de sina favoritaktier.

Det är svårt att sammanfatta läget i världsekonomin just nu. När det så smått började se ljusare ut i Europa dök debaclet i Cypern upp som en påminnelse om de stora problem som fortfarande kvarstår i de sydeuropeiska länderna. USA börjar ta rejäl fart, men istället börjar Kina visa lite svaghetstecken.

"Jag tror inte att konjunkturen kommer bli särskilt mycket sämre nu, men kanske inte bättre heller", sade Simon Blecher, förvaltare av Carnegie Sverigefond när han gästade börspanelen på Avanza Forum på tisdagen.

Caroline af Ugglas, aktiechef på Skandia som också ingick i panelen, höll med om att läget är svårbedömt för aktiejägaren.

"Att försöka tajma in en vändning i konjunkturen är svårt. Jag skulle blunda och försöka tänka på något annat om vi får se en tillfällig tillbakagång igen", sade hon.

Stockholmsbörsen har som bekant gått som en raket hittills under 2013, med undantag för ett litet bakslag i början av veckan då detaljerna i Cyperns räddningspaket - där en skatt på bankinsättningar ingick - blev kända.

"Det här med Cypern är visserligen jobbigt, men ur aktiemarknadens synvinkel kan Cypern också vara en liten undanflykt. Börsen var tvungen att komma ned lite eftersom det gått så bra hittills i år, och tog Cypern som anledning. Det man snarare borde vara nervös över är vinsttillväxten i bolagen. Jag är tveksam till om vinsterna kommer öka särskilt mycket", sade Simon Blecher.

Han fick medhåll av Daniel Svensson, chefredaktör för tidningen Börsveckan.

"På längre sikt är jag nervös för bolagens vinsttillväxt. Marknaden verkar dock hålla sig på ganska gott humör så länge det inte händer något riktigt dåligt just nu, och det tyder på en framtidstro som inte funnits tidigare", sade han.

Även om börsen har stigit samtidigt som konjunkturen ännu inte tagit fart tror Daniel Svensson att aktier är den bästa investeringen.

"Det finns fullt med teknisk utveckling där ute som kommer driva många bolag, oaktat konjunkturen", sade han.

Han tror att fokuset på utdelningar, vilket varit naturligt i och med att utdelningssäsongen är här, kan fortsätta. Det tror även Simon Blecher.

"Jag tror utdelningarna blir extra viktiga i den här räntemiljön. Vi ser hur bankerna har höjt sina utdelningar, en följd av att regelverket kring bankerna numera verkar stå klart. De känner sig trygga att dela ut mer".

Caroline af Ugglas vill slå ett litet slag för verkstadssektorn.

"Verkstadsbolagen har stått robusta i den här lågkonjunkturen, och det har inte tagits med i mångas värdering av dem. De visar en helt ny kvalitet, men har inte värderats därefter", sade hon.

När det kommer till enskilda aktier nämnde hon dock främst investmentbolaget Investor, telekomjätten Teliasonera och byggunderleverantören Lindab.

"Jag tror på att ha investmentbolag som en bas i portföljen. Telia är intressant eftersom jag tror att bolaget kommer att delas upp i en tillväxtmarknadsdel och en svensk del, och Lindab har tagit sig igenom en golgatavandring som nu är på väg mot sitt slut. Bolaget gör nu massor av spännande saker", motiverade hon sina val.

Daniel Svensson framhöll verkstadsbolaget ABB, fordonskonsulten Semcon och mjukvarubolaget Vitec.

"ABB har ett p/e-tal på 15 i år, vilket för ABB är en normal värdering. Men bolaget har gjort flera spännande grejer i år, exempelvis bra förvärv i USA. Semcon är nedpressat av en aktiemarknad som inte tror på bolaget, men jag Semcon lärt sig en läxa av tidigare misstag och borde värderas högre. Jag gillar också Vitec, som har stabila vinster", sade Daniel Svensson.

Simon Blecher gillar just nu lastbilsjätten Scania, kontanthanteringsbolaget Loomis och bemanningsbolaget Proffice.

"Loomis är ganska tråkig aktie, men stabil, och bolaget har en unik position i USA. Jag gillar även Scania, som är ett otroligt välskött bolag med hög utdelning. Och eftersom det ser ut som att svensk arbetsmarknad bottnar nu någonstans, så tror jag på Proffice. Den aktien bör man köpa nu. När konjunkturen redan har vänt är det för sent", sade Simon Blecher.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -