Itab håller ställningarna

Aktieanalys  Mot bakgrund av den svaga europakonjunkturen var Itabs kvartalsrapport mer än godkänd. Vi spår stigande resultat de närmaste åren men kortsiktigt nöjer vi oss med en neutral rekommendation.

Itab bjöd inte på några större överraskningar när resultatet för årets tredje kvartal presenterades. Kvartalets försäljning på 935 miljoner kronor var marginellt högre än för det motsvarande kvartalet år 2012.

Något bättre marginaler medförde att resultatet efter finansnetto förbättrades med 5 procent till 74,3 miljoner för kvartalet. Skattebelastningen var dock något högre än föregående år, vilket medförde att resultatet efter skatt landade på 55 miljoner kronor, vilket var oförändrat jämfört med föregående år.

Mot bakgrund av företagets stora exponering mot de europeiska marknaderna framstår resultatet som mer än väl godkänt.

Itab shop concept levererar kompletta butiksinredningar till dagligvaru- och fackhandeln. Verksamheten består av projektledning, design, utveckling, tillverkning och försäljning.  Bolaget bedriver egen verksamhet i 19 länder och har 14 produktionsanläggningar i Europa och Kina. Bolaget har en marknadsledande position i Norden, Storbritannien och Baltikum och är en av de största aktörerna i Benelux-området och Centraleuropa.

Genom organisk tillväxt och strategiska företagsförvärv har ITAB under 2000-talet präglats av en kraftig tillväxt, och koncernen har idag cirka 2 300 anställda. Under 2012 införlivades belysningskoncernen Nordic Light i koncernen med produktionsanläggningar i Sverige och Kina.

Systemen för självutcheckning lanserades så sent som i början av 2011 och är därmed fortfande i ett uppbyggnadsskede. Vi är övertygade om att efterfrågan för företagets system för självutcheckning kommer att öka de kommande åren, något som exemplifieras av flera genombrottsorder under år 2013, bland annat en order till den ryska marknaden.

Vi räknar med att ITAB når ett resultat på 10 kronor per aktie för innevarande år. En gradvis ekonomisk återhämtning i Europa under 2014 gör att vi ser det möjligt för företaget att nå 12 kronor per aktie för år 2014, samt 13,50 kronor per aktie för år 2015.

P/e-talet hamnar därmed på 14,5 för innevarande år samt 12,1 respektive 10,7 för de två nästföljande åren. För år 2012 delade företaget ut 2,50 kronor per aktie, vi räknar med att utdelningen för innevarande år höjs med en 50-öring till 3 kronor per aktie.

Nettoskulden uppgick vid månadsskiftet till drygt 1 miljard kronor. Koncernens likvider och beviljade, men inte utnyttjade, krediter uppgick till 385 miljoner kronor. Det finns med andra ord finansiellt utrymme för fortsatta förvärv.

Värderingsmässigt hamnar Itab i mittfåran bland svenska verkstads- och konsumentproduktföretag. Aktien är med andra ord varken billig eller dyr. Företaget är dock välskött och har en stark historik vilket gör att den förtjänar en plats i en långsiktigt portfölj.

Inom vår placeringshorisont på tre till sex månader nöjer vi oss dock med  en neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
ITAB Shop Concept Neutral 144,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -