Nibe en välskött favorit

Aktieanalys Värmeteknikföretaget Nibe överträffade marknadens förväntningar för tredje kvartalet. Viktigare var dock att företaget ser tecken på att den negativa trenden är på väg att brytas. Vi sätter en köprekommendation.

Nibe redovisade ett resultat efter finansnetto på 338 miljoner kronor för årets tredje kvartal, vilket var 11 miljoner högre än vad marknaden förväntat sig. Omsättningen uppgick på 2 545 miljoner kronor var i linje med prognosen. Exklusive förvärv uppgick den organiska tillväxten till -5 procent. Inklusive förvärv steg omsättningen 8,9 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Det viktiga i rapporten var dock inte siffrorna i sig utan snarare den bild vd Gerteric Lindquist gav av marknadsutvecklingen. Under de senaste månaderna har företaget noterat vissa positiva konjunkturtecken i Europa, även om byggkonjunkturen är fortsatt svag. Vi ser därmed goda möjligheter att företaget ska kunna uppvisa en organisk tillväxt inom ett eller ett par kvartal.

Av företagets försäljning svarar Norden för 39 procent samt övriga Europa för 49 procent. Konjunkturutvecklingen i Europa är därmed en nyckelvariabel då det gäller att bedöma Nibes utsikter för de närmaste åren.

Företaget har delat in verksamheten i tre affärsområden, Energy Systems, Element samt Stoves. Det största affärsområdet Energy Systems minskade omsättningen med 5,7 procent till 4 082 miljoner kronor sett till årets första nio månader.

Rörelseresultatet uppgick för de första tre kvartalen till 571 miljoner kronor, vilket var en nedgång med knappt 4 procent jämfört med föregående år. Rörelsemarginalen förbättrades från 13,7 till 14 procent, vilket är en mer än godkänd nivå.

Det finns ett antal positiva tecken för affärsområdet. Efter flera kvartal med fallande efterfrågan har den svenska marknaden för värmepumpar börjat växa igen. Även efterfrågan på den tyska markaden uppvisar tillväxt till följd av ett ökat bostadsbyggande.

Vi räknar därmed att affärsområdet kommer att vända den negativa trenden och kunna uppvisa organisk tillväxt från och med årets fjärde kvartal. Det finns även fortsatt mycket goda tillväxtmöjligheter för affärsområdet via förvärv.

Enligt företaget uppgår den globala marknaden till cirka 210 miljarder kronor, vilket kan jämföras med affärsområdets nuvarande försäljning på cirka 6 miljarder kronor. Vi räknar med att ett eller ett par förvärv kommer att ske det kommande året.

Affärsområdet Element ökade försäljningen med 18 procent till 2 089 miljoner kronor för årets första nio månader. I princip hela ökningen är hänförbart till förvärv, den organiska tillväxten hamnade på måttliga 0,6 procent.

Rörelseresultatet ökade med 47 procent till 160,7 miljoner kronor, även inom detta område har Nibe varit skickliga med att höja marginalerna bland annat genom en minskning av rörelsekapitalet. För årets första nio månader ökade rörelsemarginalen med 1,5 procentenheter till 7,7 procent.

På den för affärsområdets viktiga USA-marknaden pekar kurvorna uppåt. Efterfrågan fortsätter att utvecklas väl inom marknadssegmenten infrastruktur, olje- och gasindustrin medan efterfrågan från kommersiella och industriella kunder är stabil.

Det minsta affärsområdet Stoves (kaminer) ökade försäljningen med 29 procent till 872 miljoner kronor för årets första nio månader. Justerat för förvärv minskade dock omsättningen med 7,4 procent. Resultatet minskade däremot med några miljoner kronor till 48,8 miljoner. Resultatnedgången är enligt företaget hänförbart till att Nibe valt att inte dra ner på kostnaderna för produktutveckling och marknadsföring, något som enligt vår mening är ett riktigt beslut,

Bland de enskilda marknaderna visar Storbritannien fortsatt tillväxt pch även den franska marknaden visar en viss tillväxt. Den tyska marknaden är stabil medan utvecklingen i Sverige varit svag.

Med de prognoser som nu ligger i marknaden värderas Nibe till ett p/e-tal på 18,7 för år 2013 samt 16,5 respektive 15,1 för de följande två åren. Jag vill dock påstå att marknadens prognoser för åren 2014 respektive 2015 är för låga.

Nibe är ett företag som har vuxit och kommer att fortsätta växa genom förvärv.  Sedan årsskiftet har tre företag förvärvats för totalt 750 miljoner kronor.  Nibe har genom åren visat sig mycket kapabla att växa både organiskt och via förvärv.

Sedan år 2003 har omsättningen, enligt de prognoser som ligger för år 2013, fyrfaldigats till 9,8 miljarder kronor. Under samma period har resultatet före skatt ökat från 218 till omkring 1 120 miljoner kronor. Ännu mer imponerande är att tillväxten skett med stabila och till och med något stigande marginaler under de senaste 10 åren.

Balansräkningen är i gott skick, soliditeten ligger på drygt 40 procent samtidigt som de räntebärande skulderna uppgår till drygt 90 procent av det egna kapitalet. Det är därför rimligt att anta att vi kommer att få se ytterligare något eller några förvärv det kommande året, enligt företaget saknas inte förvärvskandidater. Ledningen med vd Gerteric Lindquist i spetsen har genom åren visat stor skicklighet då det gäller att göra lyckade företagsförvärv.

Om vi tittar på marknadens prognoser för nordisk verkstadsindustri för nästa år så hamnar Nibe värderingsmässigt i mitten, vi anser att Nibe bör värderas med en premie jämfört med sektorn generellt. En förbättrad marknad samt sannolikt ytterligare förvärv gör att vi även efter årets kursuppgång på 45 procent anser att aktien är köpvärd.

Men betänk att det är utsikter till bättre efterfrågan, och därmed stigande vinstprognoser, som väntas driva aktien framöver. Om konjunkturen tvärtom går i stå så tror vi inte att Nibes aktie kommer att vara den som investerarna helst vill ha.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
NIBE Industrier B Köp 135,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -