Utdelning och tillväxt i Avega

Aktieanalys Du som letar lite mer ”spännande” utdelningsaktier med tillväxtprofil kan med fördel titta på Avega. En hög rörelserisk kompenseras av låg finansiell risk.

Den som köpte aktier i Avega 2008 har kunnat glädjas åt en totalavkastning på över 100 procent, räknat på en aktiekurs 2008 på 16,5 kronor.

I runda slängar 40 procent av den avkastningen är hänförlig till utdelningar. Bolaget har haft en direktavkastning på i genomsnitt 7 procent under perioden 2008-2012 och utdelningsandelen under samma period har varit 100 (!) procent.

Utdelningen i ett cykliskt bolag kan skyddas genom att använda kassan ifall årets vinst inte räcker till för att upprätthålla kupongen på en stabil nivå. Det har också bolaget gjort, exempelvis under 2009 och återigen under 2012 då mer än årets vinst delades ut.

Det har varit möjligt då Avega haft en mycket stark balansräkning med en nettokassa.
Vid årsskiftet motsvarade den hela 2013 års förväntade rörelseresultat före avskrivningar.
Således finns det marginaler för magra år även framgent.

Man ska dock vara medveten om att utdelningsandelen, som är ett ganska bra mått på ett bolags långsiktiga utdelningskapacitet, har varierat kraftigt över åren för Avega (vilket avspeglar en volatil vinstutveckling).

Och den ligger högt, vilket i kombination med en låg nettomarginal ger mycket lite finansiellt manöverutrymme.  Om lönsamheten sjunker slår det snabbt mot utdelningskapaciteten.

Precis som i fallet med HiQ kommer därför utdelningstillväxten att vara helt beroende av vinsttillväxten. Historiskt så har denna varit hög då bolaget expanderat kraftigt de senaste åren.

Det finns en hel del kvar att ta av i termer av expansion men man bör inte räkna med en lika fin tillväxtresa kommande år som under de senaste. Sannolikt kommer man därför att få en mer måttlig, med Avegamått mätt, utdelningstillväxt på sikt.

Men de närmaste åren ser ljusa ut. Bolaget visade på en fin comeback under 2013 och konsensusprognoserna pekar på en vinsttillväxt uppemot 20 procent för 2014 och 2015, vilket betyder goda chanser till hög utdelning. Konsensusprognosen för 2014 och 2015 är en utdelning på 2,0 respektive 2,6 kronor.

Så om man vill ha en lite mer ”spännande” utdelningsaktie med tillväxtprofil så passar Avega bra i rollen. En volatil vinstutveckling betyder hög rörelserisk men det kompenseras av en låg finansiell risk i och med den starka balansräkningen och rådet blir därför köp.

Den här analysen publicerades ursprungligen i tidningen Börsveckan i nummer 1 den 13 januari. Är du intresserad av att prenumerera på Börsveckan, klicka här. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 28,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -