Tio köpvärda fonder i januari – så gick det

Utvärdering Det har varit ett riktigt bra halvår för våra rekommenderade fonder. Sex av de sju spetsfonderna har slagit sina basfonder. Spetsfonderna har i genomsnitt stigit med drygt 6,5 procent medan basfonderna har gått upp med drygt 5,5 procent.

Av de tio fonder vi rekommenderade i januari har nykomlingen presterat bäst av alla. Vi bytte ut JPM Global Healthecare mot Fidelity Nordic bland högriskfonderna, vilket visade sig vara bra. Fidelity Nordic har stigit med nästan 15 procent de senaste sex månaderna medan JPM Global Healthcare har gått upp med 13 procent.

Fidelity Nordic har också presterat bättre än basfonden i gruppen, Danske Invest Global Index som har stigit med drygt 10 procent. Även vår andra spetsfond i gruppen, Aberdeen Global European Equity Dividend, har levererat som det är tänkt. Med en värdestegring på knappt 12,5 procent har även den slagit basfonden.

Men himlen är inte helt fri från moln. CB European Quality Fund A var vår tredje spetsfond bland högriskfonderna och den har inte presterat som vi hade hoppats på. De senaste sex månaderna har den bara stigit med 1,2 procent. Det är sämre än både basfonden och bred Europafonder som grupp.

Desto bättre har det gått för våra rekommenderade medelriskfonder. Båda spetsfonderna, AMF Balansfond och Cliens Mixfond Sverige B, har gått bättre än basfonden, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige, som ligger på plus 6,5 procent det senaste halvåret. AMF Balansfond har stigit med knappt 7 procent och Cliens Mixfond Sverige B med drygt 7 procent.

Bland våra lågriskfonder är resultatet liknande. Vår basfond, Öhman Penningmarknadsfond, har stigit med 0,3 procent. Det är lågt jämfört med gruppen svenska korta räntefonder som under de senaste sex månaderna har stigit med 0,6 procent.

Bättre än så har våra spetsfonder gått. Spiltan Räntefond Sverige har stigit med 1,6 procent och Atlant Stability med 1,9 procent.

När vi summerar utvecklingen för våra rekommenderade fonder det senaste halvåret har sex av tio nått målen och slagit sina kategoriindex. Ännu bättre har det gått för spetsfonder där sex av sju har presterat högre avkastning än sina basfonder.

Fonder Avk. 6 mån Avk. kategori-snitt
Danske Invest Global Index 10,2 9,1
Fidelity Nordic A-SEK 14,8 13,6
Aberdeen Global European Eq Div S2 12,4 8,6
CB European Quality Fund A 1,2 8,6
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige 6,5 7,1
AMF Balansfond 6,9 7,1
Cliens Mixfond Sverige B 7,1 7,1
Öhman Penningmarknadsfond 0,3 0,6
Spiltan Räntefond Sverige 1,6 0,6
Atlant Stability 1,9 0,6
Källa: Morningstar 6 mån    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -