Läge att vara försiktig med USA-fonderna

Fondanalys Vi har mycket att glädjas åt utvecklingen i USA-fonder. Men den största delen kommer från valutaeffekten. En starkare dollar kan bli en hämsko, samtidigt som Europa gynnas. Lägg därtill ökade möjligheter från ECB.

Med åren har fondbolagen lärt sig att det är lättare att sälja något som har gått bra än något som har gått dåligt. Därför finns det mycket positivt att läsa om USA. Fondspararna har också dragits till USA-fonder. Det beror främst på den goda utvecklingen som de har haft.

Det senaste året USA-fonderna stigit med i snitt 35 procent. Men den avkastningen är valutadopad. Den amerikanska dollarn har stärkts kraftigt under det gångna året. För ett år sedan kostade en amerikansk dollar knappt 6,5 kronor. Idag kostar den cirka 8,1 kronor. En uppgång med cirka 25 procent. Bara de tre senaste månaderna har dollarn stärkts med cirka 13 procent.

För amerikanska fondsparare har USA-fonderna inte gått lika fantastiskt. Uppgången det senaste året stannar på cirka 9 procent.

Frågan är om den goda utvecklingen kommer fortsätta, och i så fall är det börsen som stiger eller är det valutan. Om det är valutan man tror ska fortsätta att stiga bör man istället satsa på en amerikansks korträntefond.

USA har kommit betydligt längre än Europa i konjunkturåterhämtningen, både när det gäller börsen och ekonomin. I Europa ligger vi långt efter.

Amerikanska räntehöjningarna ligger i pipen, även om Fed, den amerikanska centralbanken, har uttalat att det dröjer innan den agerar. Samtidigt vet vi att aktiemarknaden älskar den lågräntemiljö vi befinner oss i. Risken är stor att även en liten räntehöjning drar ned riskhumöret betydligt. För den procentuella ränteförändringen kommer att bli kraftig. Att gå från 0,15 procentenheter, 1-årig ränta i USA, till 0,5 procentenheter är en uppgång på 230 procent.

En amerikansk räntehöjning kommer att få den amerikanska dollarn att stärkas ytterligare. Även om USA:s ekonomi till väldigt stor del är inhemsk så är de också en stor exportnation. Den stärkta dollarn kommer att hämma exportbolagen.

Samtidigt förbättras konkurrenskraften för den europeiska exportindustrin som är en mycket större andel av den europeiska ekonomin. I Europa kommer vi också med stor sannolikhet att fortsätta ha extremt låga räntor en lång tid framöver. Den europeiska centralbanken står också i begrepp att öka sina stimulanser för att få fart på ekonomin. Ökade stimulanser är gödningsmedel för börsen.

Vi har tidigare slagit ett slag för Europafonder, läs här.

Nu upprepar vi den köprekommendationen på två fonder, Swedbank Robur Indexfond Europa och den aktivt förvaltade fonden, UBS European Opportunity Unconstrained.

För att markera att vi är försiktiga till USA-fonder ändrar vi vår rekommendation för vår senaste köprekommenderade USA-fond, SPP Aktiefond USA, till neutral.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 103,79 -
UBS European Opportunity Uncons EUR PAcc Köp 1 648,92 -
Storebrand USA A SEK Neutral 146,41 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -